Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Αναστασιάδης: Η Τουρκία ήθελε την Κύπρο προεκτοράτο

Νίκος Αναστασιάδης: Η Τουρκία ήθελε την Κύπρο προεκτοράτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης,

Την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας απέδωσε στην Άγκυρα ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ενημερώνοντας τη Δευτέρα τους δημοσιογράφους για το νέο ναυάγιο στις συζητήσεις σχετικά με το Κυπριακό.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών Αθήνας – Λευκωσίας, όπως αποφάσισαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

«Με τις θέσεις που εκφράζει η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά ένα προτεκτοράτο της Άγκυρας»: με τη φράση αυτή ο Ν. Αναστασιάδης περιέγραψε χθες το βράδυ την τουρκική αδιαλλαξία όπως εκδηλώθηκε στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, προειδοποιώντας πάντως ότι ουδείς δικαιούται να χαίρεται για το αδιέξοδο:

«Χωρίς διάλογο για λύση του Κυπριακού, τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι και θα χειροτερεύουν» τόνισε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στην Τουρκία πρόθεση «να ασκεί κυριαρχία σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου αρνείτο, ως τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης και ενώπιον του γ.γ. του OHE Αντ. Γκουτέρες, να αποκαλύψει τις πραγματικές θέσεις της Άγκυρας.

«Ταυτόχρονα, απαιτούσε την εκ των προτέρων ικανοποίηση των τουρκοκυπριακών θέσεων στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού» κατήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος, πάντως, ερωτηθείς για τον ρόλο της Βρετανίας και του ειδικού συμβούλου του Αντ. Γκουτέρες Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επικαλέστηκε τη «σιωπή ως απάντησή του».

«Στις επανειλημμένες δικές μου ερωτήσεις αλλά και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αν οι πρόνοιες του τερματισμού του επεμβατικού δικαιώματος και της συνθήκης εγγυήσεων θα ίσχυαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης, ο κύριος Τσαβούσογλου, αποφεύγοντας τις υπεκφυγές, αποκάλυψε πως η θέση της Τουρκίας παρέμενε αμετάβλητη» αποκάλυψε ο Ν. Αναστασιάδης, που επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος υπό την αιγίδα του OHE, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να δια πραγματευτεί μία λύση υπό τρεις προϋποθέσεις: ότι θα τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής οι συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβατικών δικαιωμάτων, ότι θα εξευρεθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης και ότι θα συμφωνηθεί «χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των ηγετών ξένων χερών, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και δραστηριοποίηση του συνόλου των διπλωματικών αποστολών» προανήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης.

Στην Κύπρο ο Κοτζιάς

Πάντως, χθες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, οι αρχηγοί όλων σχεδόν των κομμάτων κράτησαν χαμηλά τους τόνους και έδωσαν ραντεβού σε νέα συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα, παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Κοτζιά.

«Βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι» ανέφερε με νόημα ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποιώντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί».

Σχετικά άρθρα