Μη αποδεκτό χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε «ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων», όπως ανέφερε, ενώ παράλληλα δήλωσε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού.
«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά, από το βήμα του πετρελαϊκού συνεδρίου World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.
Αναφέρεται στα κοιτάσματα της Κύπρου που βρίσκονται στις θάλασσες νότια του νησιού, δηλαδή στις ελεύθερες περιοχές, αφού η Τουρκία κατέλαβε το 1974 τη βόρεια πλευρά του νησιού, η οποία όμως δεν έχει κοιτάσματα.
«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε.
Με άλλα λόγια ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε εμμέσως με πολεμική ένταση.
Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters στο πετρελαϊκό συνέδριο αν οι έρευνες της εταιρείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Αρνό Μπρεγιάκ, πρόεδρος για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής της Total, είπε πως η εταιρεία δεν έχει «καμία ανησυχία».
Οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται δύο μέρες πριν την άφιξη της της εξέδρας με το τρυπάνι για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.
Η εξέδρα έχει δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.
Πριν την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.
Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.
Το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Με τις απαιτήσεις αυτές η Τουρκία ακυρώνει το ψευδοκράτος, διότι εάν υπάρχει κάποιο ψευδοκράτος στη “βόρεια Κύπρο” διαφορετικό από την Κυπριακή Δημοκρατία τότε αυτό δεν έχει μερίδιο στα κοιτάσματα. Πώς είναι δυνατόν ένα “κράτος” στο βορρά να διεκδικεί τα κοιτάσματα ενός άλλου κράτους στο νότο;
Η Τουρκία θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Αυτά όμως δεν γίνονται.