Συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές ο αρχαιολόγος καθηγητής Αμπντουσελάμ Ουλουτσάμ, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της πόλης Μπατμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία (τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) και επικεφαλής της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Χασάνκεϊφ (Κιφάς στα ελληνικά) στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο αρχαιολόγος συνελήφθη το Σάββατο 8 Ιουλίου και ενώ βρισκόταν στον χώρο της ανασκαφής. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Μπατμάν για ανάκριση.
Η Χασάνκεϊφ κατοικείται τουλάχιστον από το 1.800 π.Χ., αν και άλλες πηγές μιλάνε για συνεχή κατοίκηση από ανθρώπους τα τελευτία 12.000 χρόνια.
Ο πανάρχαιος και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας τόπος πρόκειται να χαθεί για πάντα, θα καταβυθιστεί όταν η Τουρκία ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό φράγμα του ποταμού Τίγρη.
Η ιστορία της Χασάνκεϊφ είναι μακρά και ξεκινά πριν από 12.000 χρόνια, στη νεολιθική περίοδο, καθώς εκεί υπήρξε ένας από τους πρώτους οργανωμένους ανθρώπινους οικισμούς.
Στη συνέχεια πέρασαν από την περιοχή Ρωμαίοι, Ανατολικορωμαίοι (Βυζαντινοί), Σελτζούκοι και Οθωμανοί.
Μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι το κάστρο της περιοχής, που έχει θέα το ποτάμι.
Αυτό δεν πρόκειται να καταβυθιστεί, αλλά οι επιστήμονες φοβούνται ότι η βάση του από ασβεστόλιθο θα διαβρωθεί και τελικά θα καταρρεύσει.
Η κατασκευή του φράγματος ήταν ένα όραμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πίστευε ότι με μία σειρά φραγμάτων σε Τίγρη και Ευφράτη, η χώρα θα κάλυπτε τις ενεργειακές της ανάγκες.
O έλεγχος των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη, δύο ποταμών που φτάνουν σε Ιράκ και Συρία, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Μέση Ανατολή, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η διαχείριση των υδάτων από την τουρκική πλευρά οδήγησε σε ελλείψεις στις δύο προαναφερθείσες χώρες και συνέβαλε στην αστάθεια και στους πολέμους.
Το φράγμα, που θα κατασκευαστεί στο χωριό Ιλσού, έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ιράκ, με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι θα περιορίσει σημαντικά τη ροή των υδάτων προς τους βαλτότοπους του νότιου Ιράκ.
Τα σχέδια για την κατασκευή του φράγματος χρονολογούνται από το 1980, αλλά η υλοποίησή τους συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, ενώ το 2009 αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες εξαιτίας της ανησυχίας τους μήπως καταστραφεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.