Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύπατος Πρόεδρος των AHEPA: Η τουρκική αδιαλλαξία ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ύπατος Πρόεδρος των AHEPA: Η τουρκική αδιαλλαξία ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), Ανδρέας Ζαχαριάδης, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος,

Η διάσκεψη για την Κύπρο κατέδειξε την επιτομή της τουρκικής αδιαλλαξίας, δήλωσε ο Ύπατος Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης του Τάγματος των AHEPA, Άντριου Ζαχαριάδης, με αφορμή το τερματισμό της διάσκεψης χωρίς συμφωνία.

Ο Ύπατος Πρόεδρος κάλεσε συγχρόνως την Τουρκία να επιδείξει τη θέληση και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, εγκαταλείποντας την επιμονή της να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και να διευκολύνει την άνευ όρων απομάκρυνση των 40.000 στρατευμάτων της από το νησί.

Ο Ύπατος Πρόεδρος Άντριου Ζαχαριάδης δήλωσε ότι “η διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans-Montana της Ελβετίας τελείωσε απογοητευτικά χωρίς συμφωνία”.

“Η διάσκεψη κατέδειξε την επιτομή της τουρκικής αδιαλλαξίας, χαρακτηριστικό της που όσοι παρακολουθούν το Κυπριακό για τέσσερις δεκαετίες γνώριζαν πάρα πολύ καλά”, σημείωσε.

Ο Άντριου Ζαχαριάδης εξηγεί ότι “παρά τη μη συμφωνία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επανένωση της Κύπρου με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια και με την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα που διασφαλίζονται όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

“Υποστηρίζουμε σταθερά και κατηγορηματικά ότι μια τέτοια λύση, η οποία πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους Κυπρίους και χωρίς αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα και χωρίς προϋποθέσεις, είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων”, αναφέρει στην επίσημη δήλωση.

Ο Ανώτατος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι “αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα, της ασφάλειας, του ιδιοκτησιακού, της επικράτειας, της διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων, τα οποία πρέπει να επιλυθούν ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, είναι πολύπλοκα, ωστόσο, είναι σημαντικό για την Τουρκία να επιδείξει τη θέληση και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο εάν επιθυμεί να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου”.

Επανέλαβε δε ότι “η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την επιμονή της να είναι η εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου, ουσιαστικά το δικαίωμα παρέμβασης, καθώς η ασφάλεια όλων των Κυπρίων σε μια ενοποιημένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ θα παρέχεται από την ΕΕ”.

Ο Ανώτατος Πρόεδρος δήλωσε ότι “η Τουρκία πρέπει να διευκολύνει την άνευ όρων απομάκρυνση 40.000 στρατευμάτων της από το νησί. Τέτοιες ενέργειες, τις οποίες η Τουρκία δεν κατάφερε να επιδείξει στο Κραν Μοντάνα, θα αποδείξουν ότι η Τουρκία κάνει ό,τι της αναλογεί στην προσπάθεια επίτευξης λύσης στην Κύπρο”.

“Καθώς πλησιάζουμε τα 43 χρόνια της διαίρεσης για την Κύπρο, ελπίζουμε για μια λύση που θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής· μία που θα εγγυάται τη σταθερότητα για όλους τους Κύπριους – Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους – και προς το συμφέρον των Κυπρίων και όχι των τρίτων”, κατέληξε ο Ύπατος Πρόεδρος του Τάγματος των AHEPA, Άντριου Ζαχαριάδης.

Σχετικά άρθρα