Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για USAF Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Νότια Σινική Θάλασσα - Θάλασσα της Νότιας Κίνας,

Τα όρια ανοχής της κινεζικής ηγεσίας φέρεται να δοκιμάζει η Ουάσιγκτον, καθώς αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν την Παρασκευή πάνω από περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Πεντάγωνο.

Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τη Νότια Κινεζική Θάλασσα εξ ολοκλήρου δική της περιοχή, ενώ δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο από τη γειτονική Ιαπωνία, όσο και από τα άλλα ασιατικά κράτη που διεκδικούν μερίδιο στην πίτα, ενώ έχει διαμηνύσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες πως δεν θα ανεχθεί την παραμικρή απόκλιση από τη συγκεκριμένη θέση.

Υπουργός της κινεζικής κυβέρνησης είχε δηλώσει κατά το παρελθόν, ότι η αμφισβήτηση της περιοχής αποτελεί αιτία πολέμου.

Την Πέμπτη, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer απογειώθηκαν από το Γκουάμ και πέταξαν πάνω από περιοχές τις οποίες η Κίνα έχει οριοθετήσει ως δικές της.

Την ίδια ημέρα, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, λάμβανε χώρα συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Διάσκεψης της G20 στο Αμβούργο.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πτήση των δύο βομβαρδιστικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζει την αποκλειστική κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή, όπως άλλωστε έχει αμφισβητηθεί κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον.

Η κατάσταση, ωστόσο, παρουσιάζεται εξαιρετικά πολύπλοκη στην περιοχή, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξεκινήσει μία σειρά συζητήσεων που αφορά την προκλητικότητα της Βόρειας Κορέας.

Κατά την επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδόν απαίτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να αναλάβει δράση και να πείσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει τακτική και να παραιτηθεί του πυρηνικού και οπλικού του προγράμματος.

Από την περίοδο εκείνη έως σήμερα, η Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ με πυρηνικό ολοκαύτωμα, ενώ πριν λίγα 24ωρα πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πλήξει περιοχές ακόμη και στην Αλάσκα, αλλά και στην Αυστραλία, έως και την αραβική χερσόνησο.

Το Πεντάγωνο επωφελείται από τη συγκεκριμένη συγκυρία, υποστηρίζοντας πως για όσο διάστημα η Κίνα παρουσιάζει αδυναμία να ελέγξει και να καθοδηγήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το Ναυτικό θα αρνείται την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς η Ουάσιγκτον οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των ΗΠΑ, δημιουργώντας κλοιό γύρω από από τον υπ’ αριθμόν ένα εν δυνάμει κίνδυνο για την ίδια.

Πίσω από την απειλή της Βόρειας Κορέας, ωστόσο, η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας υποκρύπτει μεγάλα επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα.

Κίνα και ΗΠΑ επιδίδονται σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο, με εμπορική και επιχειρηματική κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και διπλωματικά επεισόδια εκατέρωθεν, τα οποία έχουν προκαλέσει μία εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο μεγάλες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα