Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κάμερον “κόβει” τον Γιούνκερ – Η Μέρκελ τον “πουλάει”

Ο Κάμερον “κόβει” τον Γιούνκερ – Η Μέρκελ τον “πουλάει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντέιβιντ Κάμερον,

Ηγέτες της Ευρώπης, που έχουν λάβει απ΄ ό,τι φαίνεται το πραγματικό μήνυμα των ευρωεκλογών, μπαίνουν δυναμικά μπροστά ώστε να αναχαιτίσουν τα γερμανικά σχέδια κυριαρχίας στην Ευρώπη μέσω του ενιαίου νομίσματος, της λιτότητας και του φεντεραλισμού (ομοσπονδίας), που αποσκοπούν να μετατρέψουν την ΕΕ, από ένωση κυρίαρχων κρατών, σε Τέταρτο Ράιχ.

Με πρωτοβουλία του Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος είδε τον Νάιτζελ Φάρατζ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις πρόσφατες κάλπες με κεντρικό σύνθημα “έξω από την Ευρώπη”, και τη σύμφωνη γνώμη Ουγγαρίας και Σουηδίας, δημιουργήθηκε ισχυρή αντιγερμανική τρόικα η οποία σε πρώτη φάση απαιτεί ο υποτακτικός της Μέρκελ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (θέση από την οποία παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν λόγω σκανδάλου) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να μην γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Άνγκελα Μέρκελ που βλέπει τα σχέδια της για κυριαρχία στην Ευρώπη να αποδεικνύονται προβληματικά, με Γαλλία και Αγγλία να αναδεικνύουν πρώτα κόμματα τους ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές που υπόσχονται να διαλύσουν τη γερμανική Ευρώπη, την Ελλάδα να φέρνει στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, και στις υπόλοιπες χώρες να ισχυροποιούνται οι αντιευρωπαίοι εθνικιστές, δείχνει πρόθυμη να “θυσιάσει” τον εκλεκτό της Γιούνκερ, σε μια σκακιστική κίνηση όπου κυριολεκτικά θυσιάζει ένα πιόνι.

Η αναφορά της Μέρκελ μετά το χθεσινό δείπνο της Συνόδου Κορυφής ήταν χαρακτηριστική: «Πρόκειται για τη δυνατότητα συνεργασίας Συμβουλίου, Ευρωβουλής και Επιτροπής» είπε.

«Ξέρουμε πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία καμίας κομματικής ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πρέπει να βρεθεί ευρεία πλειοψηφία» τόνισε και δεν επέμεινε στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, επεσήμανε ωστόσο, ότι ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ήταν η επιλογή του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), με την οποία τα μέλη του κατέβηκαν στις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά τώρα χρειάζονται συνομιλίες. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε», είπε.

Οι «28» ανέθεσαν ήδη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμάν βαν Ρομπάι, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα νέα προεδρεία των ομάδων στην Ευρωβουλή. Τα εμπόδια στην υποψηφιότητα Γιούνκερ δεν είναι μόνο η αντίθεση της τριανδρίας αλλά και η απουσία πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος στην ευρωβουλή.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δίχως να κατονομαστεί, σε δηλώσεις του στο “EurActiv” δήλωσε ότι στο ανεπίσημο δείπνο, χτες στις Βρυξέλλες, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Κατά της υποψηφιότητας του “κυρίου ευρώ” τάχθηκαν ανοικτά εκτός από τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος και ο Σουηδός ομόλογός του, Βίκτορ Ορμπάν και Φρέντρικ Ράινφελντ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες “WSJ” και “Guardian”, οι τρεις ηγέτες έχουν ήδη σχηματίσει άτυπα την ομάδα “αντι- Γιούνκερ” υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον ενώ η Άνγκελα Μέρκελ που έσπευσε να στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα του “κυρίου ευρώ”, όταν είδε οτι οι τρεις ηγέτες αντιδρούν έντονα, δεν φάνηκε διατεθειμένη να “πειθαρχήσει τους αντάρτες”.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας διαγράψει το όνομα του Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με το επιχείρημα ότι είναι υπερβολικά φεντεραλιστής.

Αν ο Κάμερον βρει άλλες δύο μικρές χώρες για τον σκοπό του, να βάλει δηλαδή στον “πάγο” την υποψηφιότητα Γιούνκερ, τότε θα έχει δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται αναστέλλουσα μειοψηφία και η υποψηφιότητα του πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου χάνεται από τον χάρτη αυτομάτως.

Για όσους μπορούν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, η δυναμική αντίδραση στη γερμανική κυριαρχία ξεκίνησε. Δεν σημαίνει ότι και θα το πάνε μέχρι τέλους, αλλά ένα είναι το βέβαιο. Για πρώτη φορά βάζουν όρια στη Μέρκελ κι αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ότι συμβαίνει εν αγνοία των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα