Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Κορέα: Έχουμε πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με πυρηνικά όλο τον κόσμο

Βόρεια Κορέα: Έχουμε πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με πυρηνικά όλο τον κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Κιμ Γιονγκ Ουν, Νότια Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ,

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο στις 09.39 τοπική ώρα (03.39 ώρα Ελλάδας), ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, από τη βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

Ο βαλλιστικός πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 930 χιλιομέτρων πριν πέσει στην ανατολική Θάλασσα [σ.σ. όπως αποκαλείται στην Κορέα η Θάλασσα της Ιαπωνίας].

Η τροχιά του οποίου καταγράφηκε για 37 λεπτά, πριν καταπέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

“Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική”, τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, επικαλούμενο το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά την εκτόξευση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναλύουν τα στοιχεία της νέας πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Ο Μουν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος για την πραγματοποίηση από την Βόρεια Κορέα της εκτόξευσης αυτής, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυναν ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγιάνγκ για αυτοσυγκράτηση.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα», λίγες ώρες αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, “ξεπέρασε ουσιαστικά” το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως διαθέτει πυραυλική ικανότητα να πλήξει οπουδήποτε στον κόσμο και πως ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, έδωσε διαταγή για τη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Η δοκιμασία του πυραύλου αυτού ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τη Β. Κορέα, η οποία ανέφερε πως ο πύραυλος Hwasong-14 έπληξε με ακρίβεια τον στόχο του μετά από 39 λεπτά πτήσης.

Την «ιστορική» εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν με ημερομηνία Δευτέρας.

Η εκτόξευση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα