Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SZ: «Ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη» – Η “απειλή” των ομοφυλόφιλων

SZ: «Ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη» – Η “απειλή” των ομοφυλόφιλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γάμος Ομοφυλοφίλων, Γερμανία, Μάρτιν Σουλτς, Ομοφυλόφιλοι,

«Ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη», γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχουμε αφορμή το νέο νόμο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Ο «γάμος για όλους», ο νόμος πλέον της Γερμανίας που ανοίγει τον δρόμο για το ομόφυλο γάμο στη χώρα μετά από αγώνες δεκαετιών, σχολιάζεται εκτενώς υπό το πρίσμα μιας ιστορικής κατάκτησης για το ομοφυλοφιλικό κίνημα αλλά και μέσα από τις πολιτικές διαστάσεις του γεγονότος για την κυβέρνηση συνασπισμού και την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ.

Ας παραμείνουμε στην τελευταία αυτή διάσταση που για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποτελεί την αρχή του διαζυγίου ανάμεσα στους εταίρους του μεγάλου συνασπισμού.

Ο πολιτικός απογαλακτισμός του SPD

«Επί 4 χρόνια» υπενθυμίζει ο σχολιαστής της, «οι Σοσιαλδημοκράτες παρά τους πειρασμούς τήρησαν τη συμφωνία που περιλαμβάνεται στο κείμενο συγκυβέρνησης ότι θα ενεργούν μόνο μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με τη συναίνεσή τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όμως, στην περίπτωση του «γάμου για όλους», για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν στην ολομέλεια τις ψήφους των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά.

Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU ναι μεν δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για το θέμα, αλλά δεν συμφώνησε να μπει στην ημερήσια διάταξη για ψηφοφορία, άρα και το SPD κανονικά δεν θα έπρεπε να το ψηφίσει.

Το έκανε όμως με την πλειοψηφία των δύο άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κι αυτό αποτελεί τομή στην κομματική πολιτική. Το SPD αρχίζει να κόβει τον ομφάλιο λώρο από τον μεγάλο συνασπισμό, το διαζύγιο δρομολογείται».

Και η Άνγκελα Μέρκελ; Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι αφότου οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και την Αριστερά ανήγαγαν τον «γάμο για όλους» ως όρο για πιθανό μετεκλογικό τους συνασπισμό η καγκελάριος αντελήφθη ότι το κόμμα της με την αρνητική του στάση στο θέμα θα είχε απώλειες στον προεκλογικό αγώνα, είχε μάλιστα ενημερώσει σχετικά τον Χορστ Ζεχόφερ, από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα.

«Αλλά ότι εν μια νυκτί το SPD θα έβαζε το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, δεν το κατέγραψε η Μέρκελ στο ραντάρ της. Ακόμη και η σούπερ διορατική καγκελάριος κάνει λάθη» σημειώνει η εφημερίδα. «Βέβαια από την άλλη έχει και τύχη, γιατί όντας ενημερωμένος ο Ζεχόφερ, δεν θα στραφεί εναντίον της.

Και επειδή είναι προεκλογικός αγώνας ούτε και οι συντηρητικοί βουλευτές θα εξεγερθούν. Παρόλα αυτά παραμένει η διαπίστωση ότι ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Σχετικά άρθρα