Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: “Κατάπιε” την “τελευταία ευκαιρία” ο τουρκόφιλος Έιντε και μιλά τώρα για “μοναδική ευκαιρία”

Κυπριακό: “Κατάπιε” την “τελευταία ευκαιρία” ο τουρκόφιλος Έιντε και μιλά τώρα για “μοναδική ευκαιρία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Ο λομπίστας των Τούρκων Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ μέχρι πρότινος εκβίαζε μιλώντας για “τελευταία ευκαιρία” επίλυσης του Κυπριακού, μαζί με τα εγχώρια φερέφωνα της “όποιας λύσης”, τώρα αναφερόμενος στη Διάσκεψη για το Κυπριακό της 28ης Ιουνίου την αποκάλεσε “μοναδική ευκαιρία”.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπαν Μπαρθ Έιντε δήλωσε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν – Μοντάνα της Ελβετίας είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι η τελευταία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Έιντε είπε ότι ο ΟΗΕ δεν θα παρουσιάσει κοινό έγγραφο στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν επί τόπου στην Ελβετία και απορρίπτοντας πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη προέβησαν σε προτάσεις ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η διάσκεψη θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, ο Έιντε είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη και εξέφρασε την ευχή να είναι αποφασιστικής σημασίας υπό μια θετική έννοια, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

«Πολλοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, προτιμώ όμως να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία και όχι η τελευταία ευκαιρία αλλά μια μοναδική ευκαιρία και θα είναι πολύ λυπηρό εάν δεν την εκμεταλλευτούμε», είπε.

Σημείωσε ότι τη θέση αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και είπε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να επανενώσουν τη χώρα τους, ενώ Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο επίσης θεωρούν ότι θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί το θέμα.

Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά, που βλέπει ότι δεν της βγαίνουν οι σχεδιασμοί της για το Κυπριακό, έκανε λόγο ότι “σέρνεται” στη Γενεύη, Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί ως προϋπόθεση για τη λύση, αίτημα που δεν αποδέχεται η Τουρκία και όλοι πλέον μιλάνε για νέα Διάσκεψη το Φθινόπωρο προεξοφλώντας ότι αυτή, που πίεσε να γίνει ο Έιντε, θα είναι μια τρύπα στο νερό.

Εν τω μεταξύ στις 15 Ιουλίου αρχίζουν να σκάβουν τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έιντε, που λέγεται ότι συνωμοτεί και με τους Βρετανούς, οι οποίοι φαίνεται να έχουν κάνει “περίεργες” κολλεγιές με τους Τούρκους στα παρασκήνια, τέλος καλοκαιριού πάει στην πατρίδα του Νορβηγία να πολιτευτεί και μας αδειάζει τη γωνιά.

Σχετικά άρθρα