Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν κατηγόρησε το Κατάρ ότι ευθύνεται για τη στρατιωτική κλιμάκωση της διαμάχης με τις περιφερειακές χώρες, σε μια σαφή αναφορά στο γεγονός ότι η Ντόχα επέτρεψε και σε άλλους Τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν στο έδαφός της.
Το Μπαχρέιν μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ πριν τρεις εβδομάδες, κατηγορώντας το για υποστήριξη των τζιχαντιστών.
Στη συνέχεια εξέδωσαν τελεσίγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν η απαίτηση να κλείσει η τουρκική βάση στην Ντόχα.
Αντίθετα, η Τουρκία, που στέκεται στο πλευρό του Κατάρ στη διαμάχη, αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών της στη βάση της μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
«Τα αίτια της διαμάχης με το Κατάρ είναι διπλωματικά και έχουν σχέση με την ασφάλεια. Δεν ήταν ποτέ στρατιωτικά», τόνισε ο σεΐχης Χάλιντ Μπιν Άχμεντ Αλ Χαλίφα σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η εισαγωγή ξένων στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων τους είναι η στρατιωτική κλιμάκωση την οποία δημιούργησε το Κατάρ», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την Τουρκία.
Σε tweets που ανήρτησε νωρίτερα την Κυριακή ο σεΐχης Χάλιντ, δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα.
Δύο μονάδες από την Τουρκία μαζί με τεθωρακισμένα έχουν φτάσει στην Ντόχα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς και 100 φορτηγά αεροπλάνα γεμάτα προμήθειες.
Η Τουρκία πέρασε επίσης νομοσχέδιο που προβλέπει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη βάση της στο Κατάρ, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τη χώρα.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο των τεσσάρων χωρών, που ζητούσαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το παράνομη επέμβαση στις υποθέσεις του πλούσιου κρατιδίου.