Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρανός ΥΠ.ΕΞ.: Η Ευρώπη να βοηθήσει τον διάλογο στον Αραβικό Κόλπο

Ιρανός ΥΠ.ΕΞ.: Η Ευρώπη να βοηθήσει τον διάλογο στον Αραβικό Κόλπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Κατάρ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία,

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην μείωση των εντάσεων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, μετά την διακοπή των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και συμμαχικές της χώρες.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί έχει εκφράσει την στήριξή του στο μικρό εμιράτο στην διένεξη με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, που κατηγορούν την Ντόχα για στήριξη της τρομοκρατίας, κατηγορίες που το εμιράτο απορρίπτει.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Ζαρίφ δήλωσε ότι οι χώρες που κατηγορούν το Ιράν και το Κατάρ για τρομοκρατία επιχειρούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους αποτυχίες στις προσπάθειες που καταβάλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λαού τους.
«Την μια μέρα είναι το Ιράν, σήμερα είναι το Κατάρ», τόνισε.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποφύγουν την ευθύνη, να ξεφύγουν από την λογοδοσία για αυτή την θεμελιώδη αποτυχία του κρατικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των πολιτών του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επιχειρηματολόγησε υπέρ της δημιουργίας νέου περιφερειακού φόρουμ διαλόγου και κάλεσε για τον τερματισμό της κούρσας στρατιωτικού εξοπλισμού, η οποία, όπως τόνισε επηρεάζει τις σχέσεις κάποιων χωρών της Δύσης με κράτη στην περιοχή.
«Όταν η εξωτερική πολιτική γίνεται ένα εμπόρευμα, τότε η η αγοραπωλησία στρατιωτικού εξοπλισμού γίνεται το κριτήριο για τον καθορισμό ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης», δήλωσε.
«Αυτό ενισχύει μια νοητική στρέβλωση στην περιοχή μας ότι η ασφάλεια μπορεί να εξαγοραστεί από έξω, ότι η ασφάλεια μπορεί να αποκτηθεί από την προσπάθεια αγοράς περισσότερου εξοπλισμού», πρόσθεσε.
«Αυτό που χρειάζεται στην περιοχή μας είναι ένα φόρουμ περιφερειακού διαλόγου», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα