Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όσο θα διαρκεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό το “Μπαρμπαρός” θα προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ

Όσο θα διαρκεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό το “Μπαρμπαρός” θα προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μπαρμπαρός, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Προκλητικές βόλτες εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα κόβει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενόσω δηλαδή διαρκεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, που αρχίζει την Τετάρτη, 28 του μηνός, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», γράφει σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία, με την οποία ανακοινώνει έρευνες για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της (στο «οικόπεδο» No 11) μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Η τουρκική πλευρά, ως γνωστόν, ζητάει να μη διεξαχθούν οι έρευνες, ενώ, όλως παραδόξως, ο ειδικός απεσταλμένος του OHE, Μπαρθ Άιντα, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπάρχει κίνδυνος κρίσης στην περιοχή, εξαιτίας των ερευνών (!).

Όλα αυτά στο φόντο των επικρίσεων εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας στο κείμενο «πλαίσιο» του κ. Άιντα για τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, αφού σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων ούτε και η κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων.

Αθήνα και Λευκωσία, πάντως, ήδη απέστειλαν κείμενο – απάντηση, με το οποίο εκφράζουν σοβαρές διαφωνίες ως προς σημεία κλειδιά του κειμένου Άιντα.

Έτσι, ως όλα δείχνουν, οι εμπλεκόμενοι (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κυπριακή Δημοκρατία, κατεχόμενα) οδηγούνται στο Κρανς Μοντάνα, δίχως κοινό έγγραφο.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μεταξύ των άλλων φέρεται να επικρίνει το κείμενο Άιντα, επειδή:

1. Δεν εστιάζει στα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ήτοι την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων.

2. Δεν είναι αντικειμενικό. Δεν τηρούνται οι ισορροπίες αναφορικά με τις ελληνικές και τις τουρκικές θέσεις.

3. Διαπερνάται από πνεύμα που υποδηλώνει αλληλεξάρτηση της διαπραγμάτευσης των κεφαλαίων εγγυήσεων και ασφάλειας με αυτά της εσωτερικής πτυχής. Η Ελλάδα κατέστησε εγκαίρως σαφές ότι προσέρχεται σας διαπραγματεύσεις αποκλειστικά για τα θέματα της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού και τίποτε άλλο.

4. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της ελληνικής πλευράς, όπως παρουσιάστηκαν επανειλημμένως στον κ. Γκουτιέρες και στον κ. Άιντα. Στη μόνη περίπτωση που λαμβάνεται υπόψη κάποια ελληνική πρόταση, ήτοι στην περίπτωση του Συμφώνου Φιλίας, αυτή παρουσιάζεται με διαστρεβλωμένο τρόπο, χωρίς να γίνεται σαφές ότι η ελληνική πρόταση απέκλειε οποιοδήποτε στρατιωτικό παρακολούθημα στο Σύμφωνο Φιλίας.

Ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει αυτή τη διαστρέβλωση.

5. Κάνει αναφορά σε τριμερή συνθήκη εφαρμογής (μετεξέλιξη της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων που η Ελλάδα θέλει να καταργηθεί) και περιέχει ασαφείς αναφορές όσον αφορά στο μηχανισμό παρακολούθησης.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τίτλος, «Βόλτες» εντός κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ», Αντιδράσεις Αθήνας – Λευκωσίας στο κείμενο Άιντα. Επιστολή 5 σημείων με τις βασικές διαφωνίες από Κοτζιά.

Σχετικά άρθρα