Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συνεπής φάρος του ευρωπαϊκού Ελευθεροτεκτονισμού

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συνεπής φάρος του ευρωπαϊκού Ελευθεροτεκτονισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεώργιος Βασιλογεώργης, Ελευθεροτεκτονισμός, Κωνσταντίνος Πολίτης, Μεγάλη Στοά της Ελλάδος,

Συμπληρώνοντας 206 χρόνια ζωής και προσφοράς στον λαό και στην πατρίδα, ο ελληνικός Ελευθεροτεκτονισμός αναγνωρίζεται στην οικουμένη ως μια ιστορική και ισχυρή τεκτονική δύναμη, αφοσιωμένη στις αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού και της Ειρήνης.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, που γεννήθηκε μέσα από τις ζυμώσεις των Ελλήνων πατριωτών που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821, η ίδια Μεγάλη Στοά που πρωταγωνίστησε στον Μακεδονικό Αγώνα και στους κοινωνικούς αγώνες στα τέλη του 19ου αρχές 20ου αιώνα, η Μεγάλη Στοά που ανακούφισε με το ανθρωπιστικό της έργο τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, που ίδρυσε νοσοκομεία και σχολεία σε όλη την χώρα με γνώμονα την προσφορά στους μη έχοντες συμπολίτες μας, πορεύεται και στον 21ο αιώνα στην ίδια οδό της υπηρεσίας στον λαό και στην πατρίδα με ιερή αφοσίωση που εκπορεύεται από το αξιακό σύστημα του Ορθού Λόγου των προγόνων μας.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος αποτελεί φάρο λογικού φωτός σε μια σκοτεινή εποχή απελπισίας, σε έναν ανερμάτιστο καιρό, σε μια ανθρωπότητα διαιρεμένη από τον φανατισμό, τα πάθη, τις θρησκευτικές και πολιτικές δεισιδαιμονίες, αφορμές διχόνοιας και μεγάλων συμφορών στους λαούς.

Οι Μεγάλες Στοές της δυτικής Ευρώπης, που γνωρίζουν το έργο του ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού, διαχρονικά τιμούν τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

Είναι όμως και οι Μεγάλες Στοές της ανατολικής Ευρώπης, νέες στην ηλικία, που ζητούν από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας να μοιραστεί μαζί τους εμπειρία και συμβουλές για το πώς να επιτελέσουν το έργο τους προς τους ανθρώπους.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, πάντα πρόθυμη να συνδράμει, είναι σημείο αναφοράς για τις Μεγάλες Στοές του πρώην ανατολικού μπλοκ που γνωρίζουν ότι στους Έλληνες Ελευθεροτέκτονες έχουν ειλικρινείς φίλους και πρόθυμους συμπαραστάτες.

Είναι εξάλλου η μοίρα των Ελλήνων διαχρονικά στην ιστορία τους να δίνουν στους ανθρώπους φώτα, έργο που η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συνεχίζει με συνέπεια.

Εξ’ αριστερών ο Πασκουάλε Λα Πέσα, Μεγάλος Α΄ Επόπτης της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας, Κριστόφ Μπόσμπαχ, Μεγάλος Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Γερμανίας, Ντέρεκ Ντίνσμορ, Μεγάλος Καγκελάριος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας, Κωνσταντίνος Πολίτης, Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κανονικών Μεγάλων Στοών της Ευρώπης έγινε στο Βουκουρέστι από 8-10 Ιουνίου 2017 υπό την προεδρία του Μεγάλου Διδασκάλου της Ρουμανίας, Ράντου Μπαλανέσκου.

Παρέστησαν 70 αντιπρόσωποι από 39 χώρες ανάμεσα στις οποίες ήσαν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σερβία, η Σλοβακία, το Αζερμπαιτζάν, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μονακό, η Αλβανία, η Μολδαβία και παρατηρητές από τις ΗΠΑ.

Τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος αντιπροσώπευσαν ο Μεγάλος Διδάσκαλος Κωνσταντίνος Πολίτης και ο επίτιμος Μεγάλος Διδάσκαλος Γεώργιος Βασιλογεώργης.

Το συνέδριο απασχόλησαν θέματα στενότερης επαφής, σύσφιξης των δεσμών ανάμεσα στις ανεξάρτητες και αυτόνομες Μεγάλες Στοές της Ευρώπης, της ανταλλαγής πληροφοριών για τους Ελευθεροτέκτονες που ταξιδεύουν ή μετακινούνται σε αυτές και ακολουθούν το τεκτονικό έθιμο της αλληλοεπισκεψιμότητας και της συστηματοποίησης του φιλανθρωπικού έργου.

Αναλύθηκαν οι δυνατότητες και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών και ιδίως του διαδικτύου για τον Ελευθεροτεκτονισμό και προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Το συνέδριο έληξε με επίσημο δείπνο στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανία όπου μίλησε ο επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας.

Ακολούθησε την επόμενη η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ρουμανίας παρουσία 700 περίπου Ελευθεροτεκτόνων και το επίσημο δείπνο σε αίθουσες του Κοινοβουλίου (πρώην παλάτι Τσουσέσκου) που διέθεσε η Ρουμανική κυβέρνηση για τους Ελευθεροτέκτονες απόδειξη της αναγνώρισης, συνεργασίας και σεβασμού που τρέφει το κράτος προς τις ελευθεροτεκτονικές δυνάμεις.

Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν αντιπροσωπείες που είχαν ταξιδέψει και από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και χώρες της Αφρικής.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο τρόπο λόγω της αρχαιότητάς της, αφού η ίδρυσή της χρονολογείται από 206 χρόνια (1811) και αναγνωρίζεται η πνευματική της συνεισφορά και το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο.

Ιδιαίτερο θέμα συζητήσεως αποτέλεσαν τεκτονικά ερωτήματα και διευκρινήσεις για τα τυπικά και τις τελετουργίες από τις νέες Μεγάλες Στοές, που προέκυψαν ή επανασυστήθηκαν μετά την αποκατάσταση των ελευθεριών στην Ανατολική Ευρώπη για την εν γένει δραστηριοποίηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, οι αντιπρόσωποι της οποίας κατέθεσαν την πλούσια εμπειρία τους.

Στην κεντρική αποκλειστική φωτογραφία που εξασφάλισε το TRIBUNE, η στιγμή της εισόδου στον χώρο του συνεδρίου του Μεγάλου Διδάσκαλου Κωνσταντίνου Πολίτη και του επίτιμου Μεγάλου Διδάσκαλου Γεωργίου Βασιλογεώργη.

Σχετικά άρθρα