Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Μέρκελ σε Τραμπ: Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ

Μήνυμα Μέρκελ σε Τραμπ: Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Χένρι Κίσινγκερ,

Μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι καλό πράγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ένα πλαίσιο τεταμένων σχέσεων με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο και για άλλα θέματα.

Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ κακή» την πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά το εμπόριο και τις (αμυντικές) δαπάνες, η Μέρκελ χρησιμοποίησε την παρουσία της δίπλα στον βετεράνο, γεννημένο στη Γερμανία, βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ προκειμένου να τονίσει πως η υπερατλαντική σχέση εδράζεται σε «κοινές πεποιθήσεις, αξίες και αντιλήψεις».

Η Μέρκελ, που επιδιώκει την επανεκλογή της για τέταρτη θητεία τον Σεπτέμβριο, είπε πως η υπερατλαντική σχέση «δεν εστιάζει σε νικητές και ηττημένους, κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα».

“Είναι περισσότερο μια εξισορρόπηση συμφερόντων”

«Είναι περισσότερο μια εξισορρόπηση συμφερόντων. Είναι περισσότερο η επίτευξη μιας κατάστασης όπου όλοι θα είναι νικητές», πρόσθεσε επικαλούμενη το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ με το οποίο η Ουάσινγκτον επένδυσε στη Γερμανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου οι διαφορές για το κλίμα, το εμπόριο και την άμυνα μετατράπηκαν σε έναν πόλεμο λέξεων στον οποίο ένας εξέχων γερμανός πολιτικός αποκάλεσε τον Τραμπ «καταστροφέα των δυτικών αξιών».

Η δήλωση της Μέρκελ ότι οι στενοί υπερατλαντικοί δεσμοί είναι επωφελείς για όλες τις πλευρές φαίνεται να ήταν μια καλυμμένη απάντηση στα σχόλια του Τραμπ και στην προσέγγισή του στην υπερατλαντική σχέση και στους εμπορικούς δεσμούς ειδικότερα.

Ο Κίσινγκερ είπε πως η νέα παγκόσμια τάξη που διαμορφώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκεύασε «το οικοδόμημα του βασισμένου σε κανόνες συστήματος της σύγχρονης τάξης».

Η απόφαση του Τραμπ νωρίτερα αυτό τον μήνα να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θεωρείται στο Βερολίνο απόρριψη ενός σημαντικού πυλώνα αυτού του βασισμένου σε κανόνες συστήματος, ο οποίος για τη Γερμανία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης.

Η Μέρκελ θα υποδεχθεί στη Γερμανία τον Τραμπ και τους άλλους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) σε μια σύνοδο κορυφής στις 7 και 8 Ιουλίου η οποία αναμένεται να είναι ταραχώδης αφού τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες τους για την άμυνα και αρνήθηκε να επικυρώσει την παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ έγραψε επίσης στο Twitter: «Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, συν ότι πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ απ΄όσα θα έπρεπε στο ΝΑΤΟ και για την άμυνα. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει».

Είχε κάνει τα σχόλια αυτά μία ημέρα αφότου η Μέρκελ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εταίρου.

Η Μέρκελ είπε πως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο Τζορτζ Κ. Μάρσαλ, ο Αμερικανός πολιτικός από τον οποίο πήρε που το όνομά του το Σχέδιο Μάρσαλ, «ήταν πεπεισμένος πως το καλό εμπόριο και μια ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη είναι καλή και για τις αμερικανικές εταιρίες».

«Ο προστατευτισμός, ο απομονωτισμός εμποδίζουν την καινοτομία και μακροπρόθεσμα είναι μειονέκτημα για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που υπολογίζουν στον απομονωτισμό ακόμη κι αν χρησιμοποιούν διαφορετική ορολογία», πρόσθεσε η Μέρκελ, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση στα αγγλικά των επισημάνσεών της τις οποίες έκανε στα γερμανικά.

Σχετικά άρθρα