Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα άρση ασυλίας της Λεπέν από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Νέα άρση ασυλίας της Λεπέν από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Άρση Ασυλίας, Γαλλία, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαρίν Λεπέν,

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν σε ψηφοφορία του την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο στη δυνητική άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της από Γάλλους εισαγγελείς που χειρίζονται υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης που βαρύνει την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN).

Η Μ. Λεπέν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να της ασκηθεί ποινική δίωξη εξαιτίας των επικρίσεών της εναντίον του κεντροδεξιού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, ο οποίος είχε κάνει μήνυση όταν η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είναι «λιγάκι συνεργός» των τζιχαντιστών.

Το αίτημα να αρθεί η ασυλία της είχε υποβληθεί στο Ε.Κ. από τη γαλλική Δικαιοσύνη.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηττήθηκε από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, είχε ήδη απολέσει την ασυλία της τον Μάρτιο, σε υπόθεση που αφορά την ανάρτηση από μέρους τους φωτογραφικών στιγμιότυπων εκτελέσεων που διαπράχθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στον λογαριασμό της στο Twitter. Κινδυνεύει εξάλλου να χάσει την ασυλία της και για την υπόθεση πιθανής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εκκρεμεί σε βάρος της διότι πλήρωνε υπαλλήλους του κόμματός της με χρήματα του ΕΚ.

Στις χώρες τους, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν ασυλίας, όπως και τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων. Το Σύνταγμα της Γαλλίας προβλέπει ασυλία για τις απόψεις που εκφράζουν, αλλά και τις ψήφους βουλευτών κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η Λεπέν κατηγορείται από τον κ. Εστροζί για δυσφήμηση διότι είχε κατηγορήσει τον Μάιο του 2015 τον συντηρητικό πολιτικό ότι χρηματοδοτούσε την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF, σήμερα Μουσουλμάνοι της Γαλλίας), στην οποία ανήκουν 250 οργανώσεις και υπερασπίζεται μια συντηρητική εκδοχή του ισλάμ. Η Λεπέν αναφερόταν στο ότι ο δήμαρχος της Νίκαιας είχε εγκρίνει τη δαπάνη ενός σχετικά μικρού ποσού για το ενοίκιο ισλαμικού τεμένους στην πόλη.

Ερωτηθείσα από έναν δημοσιογράφο «(είναι ο) Εστροζί συνεργός των τζιχαντιστών;» η Λεπέν είχε απαντήσει: «όταν βοηθά κανείς τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό να εγκατασταθεί, να διαδοθεί, να στρατολογήσει (…) ηθικά, ναι, είναι λιγάκι συνεργός».

Σχετικά άρθρα