Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν άρχισε τα τηλεφωνήματα για να πουλήσει εξυπηρέτηση στον κολλητό του Εμίρη του Κατάρ

Ο Ερντογάν άρχισε τα τηλεφωνήματα για να πουλήσει εξυπηρέτηση στον κολλητό του Εμίρη του Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κατάρ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με προεδρικές πηγές στην Άγκυρα.

Όπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τονίστηκε «η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης» όπως επίσης και «η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Από τις χώρες που διέκοψαν σχέσεις με το Κατάρ, ο Ερντογάν μίλησε μόνο με τη Σαουδική Αραβία. Στην Αίγυπτο, στα Εμιράτα και στο Μπαχρέιν δεν τολμά να πάρει τηλέφωνο ο… μεγάλος διαμεσολαβητής.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και το Μπαχρέιν διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Κατάρ, αφού ο Ερντογάν και ο νυν Εμίρης υποστηρίζουν από κοινού τους τζιχαντιστές στον πόλεμο της Συρίας.

Ο Ερντογάν, που έχει καταφέρει να τσακωθεί με όλους τους γείτονές του, προσπαθεί να αξιοποιήσει την ένταση που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν’ αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Όμως αφενός μεν οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν, ούτε να τον ακούν, αφού θεωρούν ότι Τουρκία και Κατάρ υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο, αφετέρου οι Σαουδάραβες φίλοι του στην παρούσα φάση φαίνεται ότι σώζουν τα τομάρια τους από την οργή του Τραμπ “καίγοντας” όποιον άλλο συνεργάστηκε μαζί τους στην υποστήριξη των τζιχαντιστών.

Σχετικά άρθρα