Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα απείλησε Κύπρο και Πετρελαϊκές με “απάντηση” στην ΑΟΖ

Ο Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα απείλησε Κύπρο και Πετρελαϊκές με “απάντηση” στην ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Ακιντζί, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Αυτή την στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στο σχέδιο Α΄, ωστόσο αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τότε η τουρκική πλευρά θα εστιάσει σε εναλλακτικά σχέδια, δήλωσε στην «Καθημερινή της Κύπρου» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Νίκου Στέλγια, για το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Νίκο Κοτζιά το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα συζητούν τις εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη από το βράδυ της Πέμπτης.

Επισήμανε ότι στην Νέα Υόρκη πρέπει να ληφθεί απόφαση για την πορεία των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι ο Γ.Γ. έχει καθήκοντα σε αυτό το πεδίο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι παράμετροι των κοινών ανακοινωθέντων είναι ξεκάθαρες, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι το να θέτεις όρους που όπως ανέφερε δεν συμβαδίζουν με το κοινό ανακοινωθέν, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.

Όσο αφορά την ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου συνεχίζει την πολιτική των προειδοποιήσεων και προς τις διεθνείς εταιρίες που πραγματοποιούν τις έρευνες, ενώ αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παραιτηθεί από μονομερείς πρωτοβουλίες τότε και η Τουρκία θα «απαντήσει».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να δώσει συνέχεια στις συνομιλίες, να κερδίσει χρόνο και σε περίπτωση αδιεξόδου να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου που καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να παραιτηθεί από αυτή την στρατηγική.

Χωρίς όρους και προϋποθέσεις στη Γενεύη

Οι δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων δεν συμβάλλουν θετικά στο κλίμα, τονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ που υπογραμμίζει ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Γενεύη δίχως προϋποθέσεις και όρους.

Αυτή η θέση μεταβιβάστηκε στον ΟΗΕ και από τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Πεκίνο και στις άλλες πλευρές.

Διαμήνυσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΑΟΖ κάνει λόγο για κορύφωση της έντασης στην περιοχή, ενώ αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάψει να αγνοεί τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στις θάλασσες νότια της Κύπρου και αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει ανακηρύξει ψευδοκράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα σε αυτούς. Δικαίωμα στους υδρογονάνθρακες έχουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τούρκοι θέλουν να έχουν και ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα στον βορρά αλλά και δικαιώματα στα κοιτάσματα του νότου. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι η τελευταία προσπάθεια για λύση της γενιάς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για αρνητικό αποτέλεσμα από την συνάντηση της 4ης Ιουνίου ο Ακιντζί ανέφερε ότι κάθε θέμα θα λυθεί βήμα προς βήμα και ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τσαβούσογλου και Ακιντζί επαναλαμβάνουν τη θέση τους για το θέμα των εγγυήσεων αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά τις χρειάζεται και είναι έτοιμη να συζητήσει την ανανεθώρηση του συστήματος.

Τι μεταδίδει το ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων».

Οι «μονομερείς ενέργειες» των Ελληνοκυπρίων, ανέφερε, επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ανοίγουν το δρόμο για ένταση στην περιοχή και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην παραβλέπει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς γύρω από το νησί.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν προειδοποιήσει και τις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε γεώτρηση τον Ιούλιο, αλλά και τις χώρες όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία αυτών των εταιρειών.

«Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε, χωρίς μια λύση στην Κύπρο, να εξυπηρετούνται οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», ήταν η δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα