Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαίωση (ξανά) Κοτζιά – Ο Έιντε ομολόγησε ότι είναι πλασιές των Τούρκων: “Συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς”

Δικαίωση (ξανά) Κοτζιά – Ο Έιντε ομολόγησε ότι είναι πλασιές των Τούρκων: “Συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ακύρωσε τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό ομολογώντας σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού ότι συμφωνεί με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι δεοντολογικό, προβλεπόμενο, ηθικό, ονομάστε το όπως θέλετε, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ να παίρνει δημόσια το μέρος της μίας πλευράς, προφανώς και δεν είναι, αλλά σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, δηλαδή του πλασιέ και του λομπίστα των Τούρκων.

Πλέον υπάρχει σοβαρό ζήτημα που αφορά τον ΟΗΕ ως οργανισμό και την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του στο Κυπριακό.

Ο λομπίστας των Τούρκων, Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού σχετικά με το Κυπριακό, ότι “δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν”, φροντίζοντας ωστόσο να διαβεβαιώσει τους Τούρκους φίλους του ότι “συμφωνεί” με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία είναι και θέση της Τουρκίας.

Ο Έιντε έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Έιντε είπε ακόμη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς [αλίμονο εάν δεν συμφωνούσε] πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχει μια καθαρή στάση της Τουρκίας υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.

«Η Τουρκία από την αρχή στήριξε αυτή τη διαδικασία. Και ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη αν συνέλθει ξανά χωρίς καμιά προϋπόθεση», ανέφερε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Ανατολού.

Κληθείς από το Ανατολού να σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θέτει όρο να συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού πριν από τα άλλα θέματα αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες των πλευρών», δηλαδή της παραμονής του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, ο Έιντε απάντησε, σύμφωνα πάντα με τη μετάφραση της συνέντευξης στα τούρκικα από το πρακτορείο:

«Πάντοτε προσπαθώ για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πλευρές. Η άποψη της νοτίου Κύπρου [όπως γράφει το Ανατολού την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν ξέρουμε εάν αποκάλεσε “νότια Κύπρο” την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Έιντε] είναι αυτή.

»Η άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς την οποία στηρίζει και η Τουρκία είναι να συζητηθούν όλα μαζί και αλληλένδετα στο πλαίσιο των παραμέτρων που είχαν οριστεί προηγουμένως.

»Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τα φέρω όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί. Ασφαλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

»Από αυτή την άποψη συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

»Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να κάνω περισσότερα σχόλια επειδή αυτό είναι που προσπαθώ ακριβώς να διαπραγματευτώ αυτές τις μέρες».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η αλλαγή μεθόδου που προτάθηκε εν μέσω της διαδικασίας προκαλεί πρόβλημα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε:

«Ναι. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη όπως ήταν αρχικά και όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Τότε θα καταναλώναμε την ενέργειά μας στις πραγματικές διαπραγματεύσεις παρά στο να συζητούμε πώς να τις οργανώσουμε».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων της διαδικασίας για το άμεσο μέλλον και πως είναι σε συνεχή επαφή με τις πλευρές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για σύνοδο που θα συμμετάσχουν οι πλευρές.

«Μια συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πλευρές στην Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν συνέλθουν για τη διάσκεψη.

»Και το θέμα της συνάντησης των ηγετών της Κύπρου είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στην Κύπρο.

»Πιστεύω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν.

»Από μια άποψη είμαστε σε ένα αδιέξοδο και πρέπει να κάνουμε λίγη διπλωματική δουλειά για να υπάρξει διέξοδος», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα