Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία “πουλά” χρέος 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Η Τουρκία “πουλά” χρέος 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Δολάριο, Τουρκία,

Η Τουρκία προτίθεται να μεταβιβάσει στις ΗΠΑ εξωτερικό χρέος που μπορεί να φτάσει και τα 8 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να πουλήσει 6.25 δισ. δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα το 2017, το οποίο ήδη υπερβαίνει το σύνολο του έτους των 6 δις. δολαρίων.

Ήδη η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών για να ενισχύσει την ανάπτυξη, ενώ πολιτικοί φορείς λένε πως μπορεί να χάσουν το φετινό στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού 1,7% μέχρι και 1 ποσοστιαία μονάδα.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές λένε ότι τα εγχώρια προγράμματα δανεισμού μέχρι τον Ιούλιο δείχνουν ότι το χρέος σε τουρκική λίρα θα υπερβεί τις εξαγορές φέτος για πρώτη φορά από το 2009.

Μέχρι στιγμής η δημοσιονομική υποχώρηση δεν είναι ακόμη αρκετή για να τρομάξει την αγορά ομολόγων, η οποία έχει δει μια αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, μετά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για να σταματήσει την πτώση της λίρας, που πυροδότησε ένα ράλι στο νόμισμα και οδήγησε τις αποδόσεις άνω του 11%, δημιουργώντας μία από τις κορυφαίες εμπορικές ευκαιρίες.

Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ ήταν περίπου το 30% στο τέλος του 2016, περίπου το ήμισυ από ότι πριν από μια δεκαετία, ένα ποσοστό που στέκεται καλά δίπλα με τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές.

Ο χρόνος μπορεί να είναι ο πρέπον για την Τουρκία να δανείζεται από το εξωτερικό, είπε ο Dmitri Barinov, ένας διαχειριστής κεφαλαίων στην Union Investment GmbH στη Φρανκφούρτη, αναφέροντας ηρεμία στις αγορές και μείωση του κόστους των credit default swaps της Τουρκίας.

«Τα πρόσφατα εκδιδόμενα ομόλογα Turkey ’47 διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα τιμών, έτσι φαίνεται ότι στις αγορές αρέσει η πίστωση αυτή τη στιγμή.»

Τα ομόλογα Τουρκίας σε δολάρια με χρονικό ορίζοντα το Μάιο του 2047 εκδόθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, με τοκομερίδιο 5,75%, διαπραγματεύθηκαν στα 99,07 την Παρασκευή, από το χαμηλό των 95,8 πριν από δύο εβδομάδες.

Το κόστος ασφάλισης του χρέους της χώρας για πέντε χρόνια με συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, ήταν κάτω από 200 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο σε περισσότερα από δύο χρόνια.

H λίρα Τουρκίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου στα 3,5778 ανά δολάριο.
Έχει καλυφθεί περίπου το 10 τοις εκατό της αξίας της, έναντι του δολαρίου μετά την υποχώρησή της σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Σχετικά άρθρα