Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πονηρούληδες” οι Σκοπιανοί ικετεύουν τον Κοτζιά να τους αφήσει να μπουν στο ΝΑΤΟ έστω κι ως FYROM

“Πονηρούληδες” οι Σκοπιανοί ικετεύουν τον Κοτζιά να τους αφήσει να μπουν στο ΝΑΤΟ έστω κι ως FYROM
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σκόπια,

Άσχημα στριμωγμένοι οι Σκοπιανοί από όλες τις πλευρές των συνόρων τους, θεωρούν ότι εάν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα “σωθούν”, δηλαδή θα διασφαλίσουν την εδαφική τους ακεραιότητα από τα σενάρια διχοτόμησης ή ακόμα και διαμελισμού.

Σε άρθρο του το εβδομαδιαίο σκοπιανό περιοδικό FOCUS, που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό SDSM, επικαλείται «πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και Γερμανία τάσσονται υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ «για λόγους που αφορούν την σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή».

Το δημοσίευμα μάλιστα εκτιμά (δίχως να αποκλείεται ότι πρόκειται απλά για ευσεβείς πόθους), ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα περιμένουν πρώτα να δουν τα αρχικά αποτελέσματα και την πρόοδο που θα σημειώσει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις «και στη συνέχεια, κατά το φθινόπωρο, θα υπάρξει πιο συγκεκριμένη κινητικότητα».

Το FOCUS γράφει ότι είναι εφικτή η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, «το οποίο θα αφεθεί για κάποιους καλύτερους, αλλά όχι υπερβολικά μακρινούς καιρούς».

Τα Σκόπια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα μπορούσαν το 2018 να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία, δηλαδή ως FYROM, κάτι που, όπως υποστηρίζει το FOCUS, προβλέπεται και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, «που ορίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμποδίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα αυτό ορισμένοι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες ήδη βολιδοσκοπούν σοβαρά τις διαθέσεις και συνομιλούν με την Αθήνα. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ότι κανείς δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να υποχωρήσει από τη θέση της στο ζήτημα του ονόματος.

»Όμως, από την Ελλάδα δεν ζητείται να υποχωρήσει από τις θέσεις της στο ζήτημα του ονόματος, αλλά να σταματήσει να εμποδίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πλάι στα 11 που ήδη υπάρχουν», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και πΓΔΜ για τα κρίσιμα κεφάλαια 23 και 24 το φθινόπωρο.

Βεβαίως η φαινομενική “υποχώρηση” των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας -όπως τα γράφει το FOCUS- είναι “πονηρούλα”, αφού και τώρα ενώ επίσημα κάνουν “διεθνή καριέρα” ως FYROM, παντού κυκλοφορούν ως “Μακεδονία”, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ενταχθούν ως FYROM σε ΝΑΤΟ και ΕΕ την επόμενη κιόλας ημέρα θα “παρουσιάζονται” ως “Μακεδονία”, έχοντας επιτελέσει τον στόχο τους και δίχως να “πιέζονται” από κάποια ανάγκη για να αλλάξουν το όνομά τους.

Οπότε πολύ ορθά τα έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς ότι η Ελλάδα “δεν πιέζεται” στο θέμα του ονόματος, αντιθέτως είναι εκείνη που πιέζει.

Εάν τα Σκόπια θέλουν να δουν “φως” στην άκρη του τούνελ, πρώτα θα λυθεί το θέμα του ονόματος και ύστερα όλες οι πόρτες θα ανοίξουν διάπλατα.

Εξάλλου η Ελλάδα απέδειξε την καλή της διάθεσή απέναντι στο κρατίδιο όταν παρενέβη πριν λίγο καιρό δυναμικά υπέρ της εδαφικής του ακεραιότητας.

Οι Σκοπιανοί ήδη μας χρωστάνε πολλά και το μόνο που οφείλουν ως αντάλλαγμα είναι να πάψουν να καπηλεύονται την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Αλλιώς γιατί η Ελλάδα να συνεχίσει να προστατεύει τα Σκόπια από τους γείτονες που θέλουν τον διαμελισμό τους;

Δεν θα αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, επιτρέποντάς τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δίχως να βρεθεί λύση στο όνομα, για να σταθεροποιηθεί ένα φτωχό, δίχως στρατιωτική δύναμη και καμία γεωπολιτική σημασία πολυεθνικό κρατίδιο, που οι λόγοι της ύπαρξής του έχουν εκλείψει.

Διότι αυτό πρέπει να κατανοήσουν οι Σκοπιανοί, οι αιτίες που τους “δημιούργησαν” δεν υφίστανται πλέον.

Να σπεύσουν λοιπόν τάχιστα στον Κοτζιά και να κάνουν ό,τι τους ζητήσει, διότι δεν είναι απλά μικροί, είναι ανύπαρκτοι και δεν τους παίρνει άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα, τη μόνη χώρα από την οποία μπορούν να ελπίζουν.

Και βεβαίως μπορεί να μην έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχει και το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και εδώ οι Σκοπιανοί πρέπει να πάψουν να “σφυράνε” αδιάφορα.

Εκεί στο Μοναστήρι και στη γύρω περιοχή η Ελλάδα γνωρίζει ακριβώς πόσους ομογενείς έχει. Πόση δηλαδή είναι η μακεδονική μειονότητα στα Σκόπια, αφού οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες του κρατιδίου είναι οι 200.000 Έλληνες που ζουν σε αυτό.

Ωστόσο, ούτε η στάση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα έχει εκτιμηθεί, ότι δηλαδή η χώρα μας δεν έχει ανακινήσει μέχρι στιγμής τέτοια ζητήματα.

Η Ελλάδα του Νίκου Κοτζιά όμως δεν είναι μια χώρα που αγνοεί τα συμφέροντά της. Αυτό να το θυμούνται καλά οι “φτωχοδιάβολοι” που επιθυμούν διακαώς μια θέση μεταξύ των πολιτισμένων εθνών.

Σχετικά άρθρα