Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν Σύνοδο για το Κυπριακό “δίχως όρους” – Γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς όρους;

Οι Τούρκοι θέλουν Σύνοδο για το Κυπριακό “δίχως όρους” – Γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς όρους;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τουρκία,

Το σκεπτικό πίσω από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την εκ νέου σύγκληση μιας αποτελεσματικής Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, ανέλυσε στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε κοινή συνάντηση, τους διπλωματικούς εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνάντηση, προστίθεται, «παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Stanislav V. Osadchi, η Πρέσβης των ΗΠΑ κα Kathleen Doherty, o Πρέσβης της Γαλλίας κ. Rene Troccaz, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Mathew Kidd και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κίνας κ. Yun Zeng».

Ο κ. Υπουργός «επεξήγησε στους Πρέσβεις τη θέση και ανέλυσε το σκεπτικό της πλευράς μας όσον αφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανασύγκληση μιας αποτελεσματικής Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι προσδοκά τη διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι “ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι Σύνοδος για το Κυπριακό συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές”.

Προστίθεται ότι “με δήλωσή του που έκανε σήμερα [χθες] ο Eιδικός Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις”.

“Η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος [κατοχικός ηγέτης] της “τδβκ” [ψευδοκράτος] κ. Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου. Οι όροι που έθεσε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης [Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας] για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της “διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους” και “να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα” που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017″, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

“Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα καθήκοντα που δόθηκαν στην Διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό, ήταν να συνέλθει μια Ομάδα Εργασίας με στόχο να προσδιορίσει τα ερωτήματα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και τα μέσα συζήτησής τους. Αυτό το καθήκον εκπληρώθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν. Το δεύτερο καθήκον που ανατέθηκε όπως προέκυψε από το τέλος της συνόδου είναι η συνέχιση στο νησί μεταξύ των ηγετών της συζήτησης των άλλων κεφαλαίων που έμειναν ανοιχτά”.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, “προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε”.

Πρόκειται για μια ακόμη τουρκική “πρωτοτυπία”, να ζητάνε διαπραγμάτευση δίχως όρους. Δηλαδή τι προτείνουν ακριβώς; Παράδοση του νησιού δίχως όρους;

Σχετικά άρθρα