Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωβουλευτές απαιτούν από τον Ερντογάν την αποφυλάκιση των εκπαιδευτικών-απεργών πείνας

Ευρωβουλευτές απαιτούν από τον Ερντογάν την αποφυλάκιση των εκπαιδευτικών-απεργών πείνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία Πείνας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μπεκίρ Μποζντάγ, Πραξικόπημα, Πραξικόπημα Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στέλιος Κούλογλου, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Την αποφυλάκιση των δύο Τούρκων εκπαιδευτικών απεργών πείνας, άμεσα, ζητούν από την Άγκυρα, με επιστολή τους, 23 ευρωβουλευτές.

Την επιστολή προς την κυβέρνηση Γιλντιρίμ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, καθώς και 21 ακόμη ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Με την επιστολή τους οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των εκπαιδευτικών Νουριγιέ Γκιουλμέν και Σεμίχ Οζακτσά, που διανύουν την 77η ημέρα απεργίας πείνας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους κρατούντες και καλούν τις αρχές να τερματίσουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας την άμεση και ανεξάρτητη δικαστική εκπροσώπησή τους.

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 μέχρι σήμερα, πάνω από 100.000 δημόσιοι λειτουργοί, ακαδημαϊκοί, δικαστές, δάσκαλοι και στρατιωτικοί έχουν διωχθεί δικαστικά από την τουρκική κυβέρνηση, με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παρατείνεται επ’ αόριστον.

Ολόκληρη η επιστολή

Προς τον κ. Bekir Bozdağ,

Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας

Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2017

Αγαπητέ κ. Υπουργέ Bekir Bozdağ,

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία και τις δυσανάλογες συνέπειες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δικαστές, δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες κρατούνται και διώκονται ποινικά λόγω υποτιθέμενης συμμετοχής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

H Nuriye Gülmen απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο Selcuk , ενώ ο Semih Özakça από το πόστο του ως δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης. Αμφότεροι διαδηλώνουν για 197η ημέρα κατά της απόφασης, συνεχίζοντας για 77η ημέρα την απεργία πείνας. Η Nuriye Gülmen και ο Semih Özakça είναι μόνο δύο περιπτώσεις των χιλιάδων διωκόμενων Τούρκων πολιτών έπειτα από την εφαρμογή του διατάγματος έκτακτης ανάγκης.

Λυπούμαστε ιδιαίτερα που μαθαίνουμε ότι η υγεία τους επιδεινώνεται διαρκώς, διατρέχοντας κίνδυνο για τη ζωή τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Nuriye Gülmen, στον Semih Özakça και στον λαό της Τουρκίας, σε όλους εκείνους που κρατούνται παράνομα από τις τουρκικές αρχές. Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να άρει άμεσα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, να απελευθερώσει όλους όσοι κρατούνται παράνομα από τις 15η Ιουλίου του 2016 μέχρι σήμερα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν άμεση και ανεξάρτητη δικαστική εκπροσώπηση.

Οι υπογράφοντες:

Jordi Solé (Πράσινοι)

Ismail Ertug (Σοσιαλιστές)

Δημήτρης Παπαδημούλης (Αριστερά)

Marietje Schaake (Φιλελεύθεροι)

Rebecca Harms (Πράσινοι)

Alexander Lambsdorff (Φιλελεύθεροι)

Anna Maria Corazza Bildt (Λαϊκό Κόμμα)

Barbara Spinelli (Αριστερά)

Pascal Durand (Πράσινοι)

Izaskun Bilbao (Φιλελεύθεροι)

Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές)

Josep-Maria Terricabras (Πράσινοι)

Tania Gonzalez (Αριστερά)

Mark Demesmaeker (Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές)

Eva Joly (Πράσινοι)

Gérard Deprez (Φιλελεύθεροι)

Hilde Vautmans (Φιλελεύθεροι)

Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι)

Eric Andrieu (Σοσιαλιστές)

Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά)

Anne-Marie Mineur (Αριστερά)

Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές)

Τάκης Χατζηγεωργίου (Αριστερά).

Σχετικά άρθρα