Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο

Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την πρότασή του στον Μουσταφά Ακιντζί, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σήμερα, Δευτέρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση», που αν γίνει αποδεκτή από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέα διάσκεψη στην Γενεύη και τελική συμφωνία λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος την Πέμπτη είχε μακρά συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η πρότασή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση, για να ξεμπλοκάρει αυτή τη διαπραγμάτευση. Στους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι φάνηκε – τουλάχιστον προς το παρόν – παράξενο, σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο λαμβάνει χώρα στη σκιά της χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού».

Ο ίδιος είπε ακόμη πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις», ενώ σε ερώτηση, εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων απάντησε ότι «μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας», για να προσθέσει πως «η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται».

Το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι βαρύ, καθώς τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών επικρίνουν έντονα τον Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του.

Ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, τις τελευταίες μέρες απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς επί των εξελίξεων και να υπεραμυνθεί των χειρισμών Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια νέα Γενεύη και ζήτησε «από όλους να αντικρίσουν ψύχραιμα τις εξελίξεις».

Στην επίθεση έχει περάσει και το ΑΚΕΛ, που στήριζε μέχρι πρόσφατα τους χειρισμούς Αναστασιάδη.

Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον Ν. Αναστασιάδη, γιατί «δεν παρέμεινε στη γραμμή της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «θα είναι τραγικό, εάν για λόγους διαδικασίας οι συνομιλίες φτάσουν σε αδιέξοδο ή καταρρεύσουν».

Ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού υπεραμύνθηκε της εισήγησης του κόμματος για διασταυρούμενη συζήτηση των εκκρεμοτήτων ως ένα πακέτο.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, μια άτυπη κατάθεση προτάσεων από μέρους των δύο ηγετών, μπορεί να δώσει διέξοδο στη διαδικαστική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα