Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aσάνζ για την απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης: Δεν συγχωρώ, ούτε ξεχνώ

Aσάνζ για την απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης: Δεν συγχωρώ, ούτε ξεχνώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για WikiLeaks, Απόπειρα Βιασμού, Βρετανία, Δικαιοσύνη, Εκουαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Σουηδία, Τερέζα Μέι, Τζούλιαν Ασάνζ,

Οργισμένος για τη συμπεριφορά των σουηδικών Αρχών παραμένει ο Τζούλιαν Ασάνζ, παρά τη σημερινή ανακοίνωση της Δικαιοσύνης ότι σταματά η έρευνα για τις κατηγορίες περί βιασμού που είχε απαγγείλει εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks.

«Υπό κράτηση επί επτά χρόνια χωρίς κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωσαν και το όνομά μου συκοφαντήθηκε. Δεν συγχωρώ ούτε ξεχνώ» δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, αναφερόμενος στον επί επταετία εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος πλέον Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από τον Αύγουστο του 2012, προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης, ισχυριζόμενος ότι οι σουηδικές αρχές σκόπευαν κατόπιν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ με αφορμή τη διαρροή κρατικών μυστικών.

Πάντως, παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του Wikileaks θα συλληφθεί εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η αστυνομία είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν ο Άσανζ θα πρέπει να συλληφθεί σε περίπτωση που εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Πάντως, η σουηδή ενάγουσα που κατηγορεί τον Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Φριτς.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό που εκκρεμεί στην περίπτωση του 45χρονου είναι η «προσφορά» που έκανε τον Ιανουάριο το Wikileaks με αφορμή την (σχεδόν) τελευταία απόφαση που έλαβε ο Ομπάμα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για την απόφαση του Ομπάμα να δώσει χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ.

Η διεμφυλική Τσέλσι Μάνινγκ, που ήταν στο παρελθόν γνωστή ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, αποφυλακίστηκε τελικά στις 17 Μαΐου.

Είχε διοχετεύσει στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ. Η δημοσίευσή τους προκάλεσε σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων δύο εργαζομένων στο Reuters.

Για τη διαρροή αυτή η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Το Wikileaks ανάρτησε τότε στο Τwitter το μήνυμα «ΝΙΚΗ», ενώ πλήθος οργανώσεων στις ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας πληροφοριών επικρότησαν την απόφαση του Ομπάμα.

Το Wikileaks είχε προσφέρει ξεκάθαρα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μάνινγκ την συμφωνία του Άσανζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ…

Σχετικά άρθρα