Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακιντζί ζήτησε να μην ξεκινήσει γεωτρήσεις η Total τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Ακιντζί ζήτησε να μην ξεκινήσει γεωτρήσεις η Total τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για TOTAL, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Υδρογονάνθρακες,

Πρόταση για να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις, και αναβολή της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ, κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί μετά από την πεντάωρη συνάντηση τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είδε μια λογική ανταπόκριση, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα».

Δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης, όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα, σημείωσε.

Εάν, συνέχισε, η πρότασή του για καθορισμό ημερομηνίας για μια Διάσκεψη στη Γενεύη γινόταν αποδεκτή, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα διεξήγαγε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τον ορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας και θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Η πρότασή του, ανέφερε, για συζήτηση σε μορφή πακέτου δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που την αξιολόγησε ως κάτι που δοκιμάστηκε στο παρελθόν.

Δεν μπορεί, είπε ο κ. Ακιντζί, να καταλάβει αυτή τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν, είναι μια νέα προσέγγιση.

«Η πρότασή μας εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο “Ελληνοκύπριος ηγέτης” σήμερα δεν πρότεινε μια εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση, αλλά έθεσε προϋποθέσεις. Ωστόσο δεν θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης Αναστασιάδη, καθώς αυτό είναι δουλειά του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να το πράξει.

«Το να μιλάς για εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση και να θέτεις στο τραπέζι προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αυτό δεν φέρνει τη διαδικασία σε μια λύση, ένα αποτέλεσμα».

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει στάση, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, δεν είναι μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε και όσοι έλθουν μετά από αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν μαζί του διαπραγματεύσεις.

Αυτό που αναμένει τώρα, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί η διαδικασία να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Έιντε πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι.

Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε εάν αυτή είναι τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ο κ. Έιντε να βρίσκεται πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις, αλλά να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

Στη συνέχεια, είπε ότι η περίοδος μέχρι τον Ιούλιο είναι πολύ σημαντική και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναξιολογήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως του επεξηγήθηκαν σήμερα, και επίσης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να είναι αντικειμενικά.

Ερωτηθείς εάν η διαδικασία έχει διακοπεί, ο κ. Ακιντζί είπε η διακοπή δεν είναι καλό αποτέλεσμα.

Ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα και εξέφρασε την ευχή οι απόψεις που παρουσιάστηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά να ληφθούν υπόψη.

Σχετικά άρθρα