Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν μπορεί να εκβιάζει τους συμμάχους της

Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν μπορεί να εκβιάζει τους συμμάχους της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ιντσιρλίκ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πραξικόπημα Τουρκία, Τουρκία,

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με αφορμή τους Τούρκους που ζήτησαν και πήραν άσυλο από το Βερολίνο, και το θέμα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, που κατηγορεί την Τουρκία για “παιδιάστικη στάση”, αλλά και ότι χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να εκβιάζει τους συμμάχους της.

Το Focus αναφερόμενο στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε τη Γερμανία να επιλέξει ανάμεσα στη φιλία της για την Τουρκία και τους πραξικοπηματίες, συμπεραίνει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει. Εάν επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία (….) πρέπει να στραφεί στην τουρκική δημοκρατία και όχι στους αποσχιστές».

Η τελευταία κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών προκλήθηκε από την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν Γερμανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Πάνω ακριβώς σε αυτό η Welt γράφει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να τηρούν στάση πρόκλησης απαγορεύοντας επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Το γεγονός όμως ότι αυτή η στάση από πολιτική άποψη είναι εξαιρετικά παιδιάστικη κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της Γερμανίας.

Και το θέμα περιπλέκεται και λόγω του χάους στη Συρία που μεταφέρεται και εντός του ΝΑΤΟ, γιατί δεν υπάρχει πια ενιαία στρατηγική. Κάτι που θα χαροποιεί ιδιαίτερα τον Πούτιν, ρίχνει το “καρφί” της η Welt.

Η FAZ σημειώνει ότι είναι εντελώς αδιανότητο η Γερμανία να πρέπει να προδώσει τις αρχές της για να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία, δηλαδή να εκδώσει στην Τουρκία τους ικέτες που ζήτησαν άσυλο.

Ο Ερντογάν, με την πολιτική του ρίσκου που ακολουθεί, γράφει η FAZ, σύντομα θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση: Ούτε τον Τραμπ θα μπορέσει να «στριμώξει», ενώ και για την Κίνα η σημασία της Τουρκίας φαίνεται να είναι μειωμένη, γράφει η FAZ και έχει δίκιο, αφού υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας που εκπορεύονται από τον τζιχάντ που διεξάγουν οι Τούρκοι-Ουιγούροι Κινέζοι πολίτες στην επαρχία Σιντζιάντ της δυτικής Κίνας.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο προβληματισμός για το εάν το ΝΑΤΟ ωφελεί περισσότερο την Τουρκία ή το αντίστροφο δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε οι Έλληνες δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ η Τουρκία.

Ούτε συνιστά η κατάλυση της δημοκρατίας στην Τουρκία εμπόδια. Το ΝΑΤΟ έχει συνεργαστεί με δικτατορίες στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όμως δεν είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιείται για να εκβιάζονται οι σύμμαχοι.

Από την πλευρά της η Γερμανία εάν μεταφέρει τους στρατιώτες της από το Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα προκειμένου η τελευταία να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτικών από την Τουρκία, μετά την άρνηση της Άγκυρας να δώσει άδεια σε επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν στο Ιντσιρλίκ.

Η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν στην αποστολή του NATO, στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο η επιτροπή Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου να έχει δυνατότητα επίσκεψης στους 270 Γερμανούς στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν εκεί.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία, παράλληλα ωστόσο θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενη στη γερμανική συμμετοχή στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Μία εναλλακτική στο Ιντσιρλίκ θα ήταν η Ιορδανία», πρόσθεσε.

Ο λόγος που η Τουρκία δεν εξέδωσε άδεια για τους Γερμανούς βουλευτές ήταν η χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σχετικά άρθρα