Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λευκός Οίκος είπε στους Τούρκους να κάτσουν ήσυχα – Οι Τούρκοι όμως ψάχνονται που να δαγκώσουν

Ο Λευκός Οίκος είπε στους Τούρκους να κάτσουν ήσυχα – Οι Τούρκοι όμως ψάχνονται που να δαγκώσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπολιτική, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Με άρθρο του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, ο Βασίλης Νέδος ανησυχεί μήπως η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας του εξοπλισμού από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, μπορεί να εξαχθεί στη χώρα μας και στην Κύπρο.

Για «βαρομετρικό χαμηλό» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις γράφει η “Καθημερινή” και επικαλείται μια σειρά διπλωματικών πληροφοριών και τηλεγραφημάτων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας όπως σημειώνει.

Η “Καθημερινή” τονίζει ότι αρκετές πηγές της συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η αμερικανοτουρκική κόντρα για τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εξαγωγής της κρίσης στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Το TRIBUNE -να σημειωθεί εδώ- δεν έχει ακριβώς την ίδια εκτίμηση. Δεν θεωρεί δηλαδή ότι η Τουρκία “θα ξεσπάσει” πάνω μας ειδικά επειδή ο Τραμπ υποστηρίζει τους Κούρδους. Αυτές είναι “αναλύσεις” του “αφρού”.

Το TRIBUNE θεωρεί ότι η Τουρκία θα μας χτυπήσει μόνο όταν θα είναι βέβαιη ότι από την πλευρά μας δεν θα απαντήσουμε στην πρόκλησή της με ολοκληρωτικό πόλεμο. Ότι θα το κρατήσουμε “χαμηλά”, δηλαδή σε επίπεδο “επεισοδίου”. Διότι, εάν απαντήσουμε με ολοκληρωτικό πόλεμο αυτό θα σημάνει τον διαμελισμό της Τουρκίας κι ο φόβος αυτός είναι ο μόνος που τη συγκρατεί.

Η Τουρκία αυτές τις ημέρες “ψάχνεται” κάπου να επιτεθεί.

Οι Αμερικανοί δεν την άφησαν να εισβάλει στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη.

Είναι γνωστό ότι παράλληλα κοιτά και προς το βορειοδυτικό Ιράκ.

Διαρρέεται επίσης ότι η Τουρκία ετοιμάζεται και για δεύτερη εισβολή στη Συρία, στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ.

Η Τουρκία επειδή συμπεριφέρεται σαν λυσσασμένο (και φοβισμένο) αγρίμι, που κοιτά ολόγυρα που θα δαγκώσει, ίσως της έρθει η έμπνευση να δαγκώσει προς τη δική μας πλευρά.

Για αυτό είναι αναγκαίο το ξεκαθάρισμα, που το έκανε ο Πάνος Καμμένος πριν μια εβδομάδα, δηλώνοντας ότι εάν τολμήσουν να μας επιτεθούν θα τους συντρίψουμε. Η “συντριπτική απάντηση” με την οποία προειδοποίησε ο Καμμένος την Τουρκία σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ολοκληρωτικός πόλεμος.

Οι προπομποί του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο δεν κατάφεραν τίποτα

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, στις πρόσφατες επαφές που πραγματοποίησαν στην Ουάσιγκτον στενοί συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας, δεν κατόρθωσαν να βρουν σημεία επαφής με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, κάτι το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογόν, αλλά μετατρέπει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε γεγονός υψηλής πολιτικής επικινδυνότητας.

Στην Ουάσιγκτον μετέβησαν o υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και προαλειφόμενος για το υπουργείο Εξωτερικών Ιμπραχίμ Καλίν, ο αρχηγός της ΜΓΤ Χακάν Φιντάν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ.

Οι Αμερικανοί είπαν στους Τούρκους να κάτσουν καλά σε Κύπρο και Αιγαίο

Η αμερικανική πλευρά έθεσε, μεταξύ άλλων, ζήτημα Αιγαίου και Κύπρου, ιδίως προς τον κ. Καλίν, διαβάζουμε στην “Καθημερινή”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και εκείνος στο ζήτημα, δίχως, ωστόσο, να εκφέρει άποψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρονται να χαρακτηρίζουν την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες εβδομάδες «μη επιβοηθητική».

Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο εξαγωγής της αμερικανοτουρκικής κόντρας, που αφορά το συριακά ζήτημα, προς το Αιγαίο και την Κύπρο, η αμερικανική πλευρά, όμως, παρέχει διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν και υπάρχουν παραδείγματα υπέρ αυτής της ερμηνείας, καθώς τους προηγούμενους μήνες η Ουάσιγκτον παρενέβη με επιτυχία προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση στο Αιγαίο, αρκετοί εκτιμούν ότι πλέον οι ΗΠΑ έχουν πολύ πιο περιορισμένα περιθώρια λόγω του άσχημου υφιστάμενου κλίματος, εξαιτίας των Κούρδων και της εκκρεμότητας Γκιουλέν.

Ως προς το Κυπριακό, οι Αμερικανοί δηλώνουν -και παραμένουν- διατεθειμένοι να στηρίξουν τη διαδικασία επίλυσης του, όμως είναι ξεκάθαρο σε αυτούς ότι δεν το θεωρούν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» διπλωματικές πηγές, εφόσον οι συνομιλίες προχωρήσουν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ή ακόμη και του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Λευκωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, εκτός απρόοπτου, προγραμματίζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δίχως, πάντως, να υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή πληροφορίες για συνάντησή του με τον κ. Τραμπ.

Τι είπαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τους Κούρδους

Ως προς τη Συρία, οι Αμερικανοί κατέστησαν στους Τούρκους επισκέπτες σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση έναντι των Κούρδων του YPG, τουλάχιστον μέχρις ότου ανακαταληφθεί η Ράκα και εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές.

Από την αμερικανική πλευρά γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι Τούρκοι ότι η συνεργασία με τους Κούρδους θα είναι τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα, διευκρίνιση που, πάντως, δεν ικανοποιεί την Άγκυρα.

Κίνηση προσπάθειας για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας θεωρείται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν πρόσκληση στους Τούρκους επισκέπτες για φωτογράφιση με τον κ. Τραμπ, κάτι που είναι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα του Λευκού Οίκου.

Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, έθεσαν συνολικά ως ζήτημα τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράκα με τη συμμετοχή των -υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ- Κούρδων, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον και των Ευρωπαίων. Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να κερδίσει από τη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε κανένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει (Συρία, Ιράκ, Γκιουλέν).

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν, μάλιστα, ενοχληθεί από τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των βάσεων του YPG στο όρος Καρατσόκ στη Συρία και κατά κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, γράφει στο ρεπορτάζ της η “Καθημερινή”.

Σχετικά άρθρα