Τις φωτιές που ανάβουν στα Βαλκάνια και εξαιτίας της ανικανότητας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, τρέχουν να σβήσουν οι Αμερικανοί, πριν εκραγεί η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπως ιστορικά αποκαλούνται τα Βαλκάνια και σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία και την αστάθεια σε αρκετές αφρικανικές χώρες τιναχτεί ο πλανήτης στον αέρα.
Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Μπρόιαν Γι σπεύδει τη Δευτέρα στα Τίρανα για να αποσοβήσει τα χειρότερα στην πολιτική κρίση που εξελίσσεται στην Αλβανία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου προσπάθησε να συνεφέρει τις εκεί αντιμαχόμενες παρατάξεις.
Στην Αλβανία έχουν προκηρυχτεί εκλογές στις 18 Ιουνίου, όμως πενήντα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το ισχυρό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν δηλώσει ότι θα απόσχουν, αξιώνοντας να διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι από τη σημερινή του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, πλουτισμό από το εμπόριο ναρκωτικών, ύποπτες σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος και άλλα πολλά.
Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι δεν θα γίνουν εκλογές στη χώρα με τον Ράμα πρωθυπουργό, προειδοποιούν ότι θα παρεμποδίσουν εμπράκτως την ψηφοφορία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια πιθανή εισβολή χιλιάδων οπαδών σε ανά την επικράτεια εκλογικά τμήματα, καταλήψεις δρόμων κ.λπ. και δηλώνει ότι ακόμα κι εάν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα δεν θα το αναγνωρίσουν, ούτε τη Βουλή που θα προκύψει, καλώντας τους οπαδούς τους σε ανένδοτο αγώνα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μεταβαίνει στην Αλβανία για να σβήσει μια ακόμα φωτιά που πάει να ανάψει στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την αποτυχία και εδώ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ταξίδεψαν τις τελευταίες εβδομάδες στα Τίρανα, να μεσολαβήσουν, γράφει χαρακτηριστικά σε σχόλιο του στην “Καθημερινή” ο Σταύρος Τζίμας και συνεχίζει:
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Αμερικανός αξιωματούχος, πέραν της επίτευξης συμβιβασμού κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα ζητήσει από τους πολιτικούς ηγέτες να χαμηλώσουν προεκλογικά τους τόνους της ρητορικής περί Μεγάλης Αλβανίας.
Η δεύτερη εντός ολίγων ημερών έλευση του ανερχόμενου αστέρα της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας στη Δυτική Βαλκανική.
Δημιουργήθηκε, αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, από μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο, η εντύπωση ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για την περιοχή εξασθενεί.
Οι ισχυρές αναταράξεις σε Σκόπια και Αλβανία, η διαφαινόμενη αφύπνιση των εθνικισμών, αλλά και ο αποσταθεροποιητικός για τη δυτική επιρροή ρόλος της Ρωσίας, έδειξαν ότι απουσία ισχυρού παράγοντα ισορροπίας, του αμερικανικού δηλαδή, η αρχιτεκτονική ασφαλείας απειλείται.
Και προφανώς, η διπλωματία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο για το τι σημαίνει ενδεχόμενη κατάρρευσή της.
Καθώς ο κινεζικής καταγωγής διπλωμάτης ετοιμάζει τις βαλίτσες για τα Τίρανα, ήρθε συννεφιά και στο Κόσοβο, όπου η κυβέρνηση έπεσε την Τετάρτη και η χώρα οδεύει προς εκλογές, με τους ακραίους εθνικιστές να καλπάζουν προς την εξουσία.
Μετά την Αλβανία και την ΠΓΔΜ υπερθερμαίνεται και η τρίτη κορυφή του πιο επικίνδυνου (δυτικό) βαλκανικού τριγώνου, το Κόσοβο. Ο Χόιτ Γι θα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά, καταλήγει το δημοσίευμα της “Καθημερινής”.