Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Αναστασιάδης: Κανονικά οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις απειλές

Νίκος Αναστασιάδης: Κανονικά οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις απειλές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την Πέμπτη ότι τίποτε δεν αλλάζει το πρόγραμμα της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της και δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες απειλές.

Σημείωσε ότι μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση συνεπώς είναι προς όφελος να γίνουν τώρα οι έρευνες για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντησή τους νωρίτερα σήμερα, ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του, ο Πρόεδρος είπε «καλά κάνει, ο καθένας να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και αυτή είναι και η δική μας θέση. Αλλά εν πάση περίπτωση αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των συμμετεχόντων».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με «φιλικό τρόπο θέλω να απαντήσω στον κ. Ακιντζί ότι εάν επρόκειτο να καταγραφεί η καλή θέληση των Ελληνοκύπριων, διότι τα κεφάλαια που έχουμε συζητήσει, εκτός από το εδαφικό όπου έγινε μια προσέγγιση, στα υπόλοιπα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που συνέβαλε στο να υπάρξει πρόοδος.

»Συνεπώς θα χρειάζονταν πολλές πολλές σελίδες για τη δική μας καλή θέληση, και άλλες τόσες για τα παράλογα που προβάλλονται και που έχουν ξεπεραστεί και που παραμένουν όμως».

Σε παρατήρηση ότι η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ήταν με ειρωνεία, ο Πρόεδρος είπε:

«Δεν λαμβάνω υπόψη αν ήταν ειρωνική ή όχι, εγώ γνωρίζω τις πραγματικότητες και γι΄’αυτό απαντώ με τον τρόπο που απαντώ».

Σε παρατήρηση ότι ο Ειντε μιλά για διεθνή κρίση και ενδεχόμενες δραματικές στιγμές και καλεί όσους ασκούν επιρροή όπου μπορούν να μειώνουν την ένταση, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε, «ορθά έπραξε σήμερα».

Τόνισε ωστόσο ότι «τίποτε δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της και δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες απειλές.

»Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία αλλά και η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ότι οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια της διερεύνησης είναι προς όφελος όλων όσοι δικαιούνται τον φυσικών πλούτο.

»Και αυτό το δικαιούται ο κυπριακός λαός. Μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση συνεπώς είναι προς όφελος να γίνουν τώρα για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη».

Πρόσθεσε ότι «αν συμβάλουν στο να εξευρεθεί και μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, που θα μας επιτρέψει να έχουμε σταθερότητα στον τόπο, αυτός είναι πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων για μια καλύτερη και ευημερούσα Κύπρο».

Σχετικά άρθρα