Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θεσμικό ρόλο αλά Μισέλ Ομπάμα ετοιμάζει για τη σύζυγό του ο Μακρόν

Θεσμικό ρόλο αλά Μισέλ Ομπάμα ετοιμάζει για τη σύζυγό του ο Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Μισέλ Ομπάμα,

Μπροστά στους προβολείς και με θεσμικό ρόλο σκοπεύει να φέρει την σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύτηκε ότι θα θεσμοθετήσει «ένα ειδικό καθεστώς για την Πρώτη Κυρία».

Κι αυτό διότι το γαλλικό Σύνταγμα σε αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν προβλέπει κανένα καθεστώς για τη σύζυγο του αρχηγού κράτους. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να βάλει τέλος σε ένα «καθεστώς υποκρισίας» φέρνοντας στο προσκήνιο την Μπριζίτ η οποία παραιτήθηκε από την εκπαίδευση ώστε να ακολουθήσει τον σύζυγό της.

Ποιον ρόλο, λοιπόν, θα μπορούσε να παίξει η Μπριζίτ Μακρόν;

«Εναν επίσημο ρόλο, εξαρτάται πώς το εννοεί κανείς. Θα έχει τον ρόλο που πάντα είχε δίπλα μου. Πάντα με συνόδευε γιατί είναι η ισορροπία στη ζωή μου, έτσι λειτουργούμε εμείς. Ποτέ δεν πήρε χρήματα από τη Δημοκρατία, με κανέναν τρόπο. Και δεν θα παίρνει χρήματα από τη Δημοκρατία», είχε δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο RTL τον Μάρτιο του 2017.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε πιθανόν να δώσει στη σύζυγό του Μπριζίτ έναν ρόλο που θα μοιάζει με εκείνον που έχει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Η «First Lady» επίσης δεν αναγνωρίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά ο ρόλος της δεν αμφισβητείται. Εκτός από το να παρίστανται στο πλευρό των συζύγων τους, οι Πρώτες Κυρίες έχουν και έναν ρόλο θεσμικό και κοινωνικό. Εδώ και δεκαετίες υλοποιούν την αμερικανική παράδοση και διακρίνονται από τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.Από την εποχή που ήταν ακόμη υποψήφιος πρόεδρος, ο Μακρόν είχε εκφράσει την πρόθεσή του να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

«Επιθυμώ να καθοριστεί ένα πλαίσιο και θα ζητήσω να γίνει μια μελέτη σε αυτή την κατεύθυνση. (…) Η Μπριζίτ θα πει την άποψή της για το τι θέλει να κάνει. Θέλω να βγούμε από αυτή τη γαλλική υποκρισία (…). Θα πρέπει το άτομο που ζει μαζί σας να μπορεί να έχει έναν ρόλο, να μπορεί να αναγνωρίζεται ο ρόλος της», είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Προς το παρόν, εκτός από μια γραπτή οδηγία του νόμου της 3ης Απριλίου 1955, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός πρώην προέδρου, η σύζυγός του λαμβάνει τη μισή του σύνταξη, κανένα επίσημο κείμενο δεν αναφέρει τη σύζυγο του προέδρου της δημοκρατίας.

Ο ρόλος και η λειτουργία της Πρώτης Κυρίας δεν καθορίζονται από κανόνες και γραπτά πρωτόκολλα.

Τι λέει η ίδια

Η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν έχει μιλήσει για τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Οταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ποιά πρώτη κυρία την εμπνέει απάντησε ότι η Κάρλα Μπρούνι «έκανε καλή δουλειά».

«Την επέκριναν πολύ αλλά εκείνη πέρασε μέσα από όλα αυτά με πολύ σικ. Οργάνωσε καλά τα πράγματα. Δεν ήταν εύκολο» απάντησε

Σχετικά άρθρα