Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Βαλς θέλει να ενταχθεί στο κόμμα του Μακρόν: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό

O Βαλς θέλει να ενταχθεί στο κόμμα του Μακρόν: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Μανουέλ Βαλς, Σοσιαλιστές, Φρανσουά Ολάντ,

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος του κόμματος “Εn Marche!” (“Εμπρός”) του νεοκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υποστηρίζοντας πως το “Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πλέον νεκρό”.

«Θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας», ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς στο δίκτυο RTL σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι επιθυμεί την «καταγραφή» του στο κίνημα του Μακρόν.

«Οπως καλώ άλλωστε όλους τους απερχόμενους βουλευτές, τους προοδευτικούς, εκείνους που προέτρεψαν σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο, όλους εκείνους που επιθυμούσαν τη νίκη του, εγώ θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας και επιθυμώ να καταγραφώ στο κίνημα αυτό που είναι δικό του, στο «Republique en Marche»», είπε.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Σήμερα η ουσία είναι να δώσουμε στον Εμανουέλ Μακρόν μια πλειοψηφία, χωρίς αποδοκιμασία, εάν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω», εξηγώντας ότι η «διαίρεση» υπήρξε «μοιραία για την πενταετία» του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μανουέλ Βαλς αναφερόταν στην ομάδα των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (les frondeurs) που αντιτάχθηκαν στην οικονομική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν διατηρώ ποτέ τη στενοχώρια, ακόμη λιγότερο πικρία. Θέλω την επιτυχία του Εμανουέλ Μακρόν, της κυβέρνησής του, της πλειοψηφίας του», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός που απηύθυνε έκκληση προς τους συντρόφους του σοσιαλιστές:

«Ολοι όσοι συμφωνούν με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν οφείλουν να δεσμευθούν πλήρως».

«Δεν έχω προσωπική φιλοδοξία», ξεκαθάρισε ο Βαλς.

Σημειώνεται πάντως πως εκπρόσωπος του En Marche!, έσπευσε να διευκρινίσει πως η συνεργασία με τον Βαλς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Οι εκλογές θα κρίνουν το κατά πόσον ο Μακρόν θα έχει την κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να υλοποιήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα, ή εάν θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποια άλλη πολιτική παράταξη.

Ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου και ο δεύτερος μία εβδομάδα αργότερα.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν το En Marche!, να έρχεται οριακά πρώτο στον α’ γύρο.

Οι Σοσιαλιστές εκτιμάται πως θα καταποντιστούν, όπως και στις προεδρικές κάλπες, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Σχετικά άρθρα