Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Επιστολή διαμαρτυρίας Αναστασιάδη στον Γκουτέρες για Τούρκους και Έιντε

Κυπριακό: Επιστολή διαμαρτυρίας Αναστασιάδη στον Γκουτέρες για Τούρκους και Έιντε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, ΟΗΕ, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Τη θλίψη του για το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μία πλευρά», εξέφρασε στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτιέρες ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Νέδου την Τρίτη στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τουρκική παραβατικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις συνομιλίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού θέτει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον γ.γ. του OHE Αντόνιο Γκουτιέρες, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εντός των χωρικών υδάτων της.

Ο κ. Αναστασιάδης θέτει υπ’ όψιν του κ. Γκουτιέρες την πρακτική των πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να πραγματοποιούν ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τις σεισμικές έρευνες των τουρκικών ωκεανογραφικών, ιδιαίτερα στον κόλπο της Αμμοχώστου, ο οποίος έχει δεσμευθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» την Κυριακή, τα πλοία που διεξάγουν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούνται από τουρκικές φρεγάτες, όπως η «Γκαζίαντεπ».

Πρακτικά οι Τούρκοι παρακωλύουν τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Λευκωσία, κυρίως στο οικόπεδο 6 το οποίο βρίσκεται στα νότια της Πάφου.

Δευτερεύον, αλλά ουσιαστικό, στοιχείο στην επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Γκουτιέρες είναι n στάση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Αναστασιάδης ήδη προχθές εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι ο κ. Έιντε «τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μία πλευρά».

Εν συνεχεία o κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε:

«Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Έιντε, ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο».

Στο εσωτερικό της Κύπρου το πολιτικό κλίμα επί τούτου είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης εισηγούνται στον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει ακόμη και την ανάκληση του κ. Έιντε.

Όπως είναι λογικό, στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση η προσέγγισή του δεν είναι εποικοδομητική».

Σφοδρότατη κριτική προς τον Έιντε άσκησε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατηγόρησε τον Νορβηγό για παρουσίαση των θέσεων της Τουρκίας περί των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τρόπο που φανέρωνε πλήρη υιοθέτηση όσων υποστηρίζει η Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη διαμαρτυρηθεί και εγγράφως προς τον γ.γ. του OHE, καταγγέλλοντας ότι ο Έιντε υπερβαίνει τους όρους εντολής που έχει λάβει ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό.

Εικονικές αερομαχίες

Επί του πρακτικού σκέλους των τουρκικών προκλήσεων, χθες, βάσει της NAVTEX 466/17 από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, πραγματοποιήθηκε τουρκική ναυτική άσκηση εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα τα ωκεανογραφικά που έχει κινητοποιήσει η Άγκυρα στην περιοχή πλέουν στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Χθες, κατά σχεδόν μονότονο τρόπο, επαναλήφθηκαν εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο.

Συνολικά, χθες το πρωί βρίσκονταν στον αέρα 10 F-16 (6 τουρκικά και 4 ελληνικά), τα οποία ήταν όλα οπλισμένα. Δύο από τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν στις 11.45 και 11.50 στα βορειοδυτικό της Λέσβου, με δύο ελληνικά του ιδίου τύπου τα οποία είχαν απογειωθεί από την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, προκειμένου να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις.

<--OPaP--> <--OPaP-->

Σχετικά άρθρα