Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική κρίση στην Τσεχία: Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός αλλά θέλει να ξεφορτωθεί τον ΥΠΟΙΚ

Πολιτική κρίση στην Τσεχία: Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός αλλά θέλει να ξεφορτωθεί τον ΥΠΟΙΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Μίλος Ζέμαν, Τσεχία, Φοροδιαφυγή,

Την παραίτησή του ανακάλεσε τελικά ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, αξιώνοντας όμως την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι αρχηγός συγκυβερνώντος κόμματος.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι σκόπευε να διατηρήσει την κυβέρνηση άθικτη, συμπεριλαμβανομένου του Μπάμπις και απλώς να αναθέσει σε άλλο πρόσωπο τη θέση του πρωθυπουργού.

«Δεν θα υποβάλω παραίτηση. Θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε από την Πράγα ο Σομπότκα.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής του κεντροαριστερού Τσεχικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, θεωρεί ότι ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος, κεντρώου κινήματος ANO 2011 και υπουργός Οικονομικών είναι έκθετος λόγω κατηγοριών για οικονομικές ατασθαλίες και δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να τις διαψεύσει.

Οι συνταγματολόγοι της Τσεχίας θεωρούν κατά πλειοψηφία ότι ενδεχόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει παραίτηση του συνόλου της κυβέρνησης, ωστόσο με διαφορετική συνταγματική ερμηνεία ο πρόεδρος Ζέμαν μπορεί να προχωρήσει σε διατήρηση του κυβερνητικού σχήματος με άλλο πρόσωπο στη θέση του επικεφαλής.

«Ελπίζω ο πρόεδρος να σεβαστεί τη βασική συνταγματική ερμηνεία», δήλωσε ο Σομπότκα.

Ο Μπάμπις, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός άλλαξε για τέταρτη φορά γνώμη μέσα σε λίγες ώρες, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει».

Ο υπουργός Οικονομικών είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και θεωρείται φαβορί για την πρωθυπουργία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20-21 Οκτωβρίου 2017.

Σχετικά άρθρα