Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία στα Σκόπια από τις διακηρύξεις των UCKάδων περί απελευθέρωσης της Ιλλυρίδας

Ανησυχία στα Σκόπια από τις διακηρύξεις των UCKάδων περί απελευθέρωσης της Ιλλυρίδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UCK Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, Αλβανοί, Βαλκάνια, Δημοκρατία της Ιλλυρίδας, Νίκολα Γκρούεφσκι, Ρωσία, Σερβία, Σκόπια,

Φωτιά… στα Βαλκάνια ανάβει η ανακοίνωση του UCK, το Σάββατο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, η οποία απειλεί ανοιχτά με πόλεμο κατά των «Σλαβομακεδόνων» στα Σκόπια.

Όπως έγραψε την Τρίτη ο Δημήτρης Σαραφίδης στην εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”, οι ένοπλοι της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης δήλωσαν έτοιμοι να «ελευθερώσουν τη γη της Ιλλυρίας (Δυτικά Σκόπια) από την κυβέρνηση του Νικόλα Γκρούεφσκι και τους συνεργάτες της» και παράλληλα να εκδικηθούν για τους «δολοφονημένους αδελφούς τους», αναζωπυρώνοντας το όραμά τους της «Μεγάλης Αλβανίας».

Είχε προηγηθεί η κίνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων, που απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και της αστυνομίας στο αλβανόφωνο Τέτοβο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Δεν είναι τυχαίο πως η «Deutsche Welle» έγραψε την επομένη των επεισοδίων ότι η ΠΓΔΜ «είναι όμηρος του Γκρούεφσκι».

Η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε και τη Ρωσία σε διπλωματική παρέμβαση, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η Σερβία αντέδρασε με μια κίνηση «καλής θέλησης», μειώνοντας την παρουσία των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο Πρέσεβο, στα νότια της χώρας.

Ακολούθησε καθησυχαστική ανακοίνωση από τον Σέρβο υπουργό Αμύνης -κατόπιν διαβουλεύσεων με Ρώσους αξιωματούχους- που διαβεβαίωνε ότι οι σερβικές δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μέλημα του Κρεμλίνου ήταν να μη δοθεί η εντύπωση πως η Σερβία εμπλέκεται ενεργά στην κρίση στη Σκόπια, γεγονός που ίσως πυροδοτούσε μια αντίδραση από το NATO.

Ως γνωστόν, η πολιτική κρίση στα Σκόπια επιδεινώθηκε ραγδαία την περασμένη εβδομάδα με τα αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο, μετά την εκλογή του πρώτου Αλβανού προέδρου της Βουλής, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα