Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική “βόμβα” στην Τουρκία: Οι κεμαλικοί προτείνουν για υπ. Πρόεδρο κόντρα στον Ερντογάν τον Γκιουλ

Πολιτική “βόμβα” στην Τουρκία: Οι κεμαλικοί προτείνουν για υπ. Πρόεδρο κόντρα στον Ερντογάν τον Γκιουλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντουλάχ Γκιουλ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Ισλαμιστές, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο 78χρονος Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην αρχηγός του κεντροαριστερού κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), έριξε “βόμβα” στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του προτείνοντας για υποψήφιο Πρόεδρο το 2019, κόντρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας και “μετριοπαθή” ισλαμιστή -σε σχέση με τον Ερντογάν- 66χρονο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ουδέτερη ζώνη» του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk, ο Μπαϊκάλ κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, καθώς και τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές τόνισε ότι “βλέπει θερμά” το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του πρώην Τούρκου Προέδρου “εμπλέκεται” σε πολιτικές διεργασίες απέναντι στον Ερντογάν.

Την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, Γκιουλ και Νταβούτογλου έλαμψαν δια της απουσίας τους, μην προσφέροντας την παραμικρή υποστήριξη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γκιουλ και Νταβούτογλου, αμφότεροι συνιδρυτές του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), λέγεται ότι ελέγχουν και μια ομάδα περίπου 100 βουλευτών του κυβερνώντος AKP σε σύνολο 317 εδρών που έχουν οι ισλαμιστές στην τουρκική Βουλή.

Η εφημερίδα Turkiye έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα για μία συνάντηση Γκιουλ–Μπαϊκάλ, με θέμα την πιθανότητα ο Γκιουλ να κατέβει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εκπροσωπώντας όσους ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα.

Αν κι ο Γκιουλ έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τα γραφόμενα, η τοποθέτηση του Μπαϊκάλ στο CNNTurk την επιβεβαίωσε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δικές του προθέσεις.

«Αν ο Γκιουλ θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

»Αν τεθεί επί τάπητος το όνομα του Γκιουλ, θα το λάβω πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν πρέπει να καθυστερήσει. Διότι η διαδικασία ξεκινάει», είπε ο Μπαϊκάλ και εκτίμησε ότι, ως υποψήφιος Πρόεδρος, ο Γκιουλ θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 48% των ψήφων του “όχι”.

Γκιουλ και Νταβούτογλου, αν και γράφεται ευρέως ότι συνωμοτούν πολιτικά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “παριστάνουν” ότι απέχουν από τα κοινά.

Είναι δικαιολογημένο να φοβούνται, αφού ο σουλτανοπρόεδρος και πρώην “αδελφός” τους δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να τους συλλάβει ένα οποιοδήποτε βράδυ με την κατηγορία ότι συνωμοτούν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν εναντίον της Τουρκίας.

Μην ξεχνάμε ότι το μήνυμα στον Νταβούτογλου να κάτσει καλά στάλθηκε αρκετά νωρίς, με την προσαγωγή του αδελφού του για ανάκριση [διαβάστε εδώ], μια είδηση που κρατήθηκε χαμηλά αλλά αληθεύει.

Νταβούτογλου και Γκιουλ θεωρείται ότι εκπροσωπούν το “μετριοπαθές” Ισλάμ, που επέλεξε κάποτε η Δύση για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της στην Τουρκία, και υπάρχει η εικόνα ότι παραμένουν φιλοδυτικοί και “μετριοπαθείς” σε σχέση με τον Ερντογάν που έχει τραβήξει στα άκρα.

Στην πραγματικότητα ο Νταβούτογλου δεν είναι καθόλου ποιο “μετριοπαθής” από τον Ερντογάν. Απλά ως μορφωμένος άνθρωπος, σε αντίθεση με τον άξεστο σουλτάνο, θα χειριζόταν τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς, των οποίων είναι και “πνευματικός πατέρας”, με τρόπο διπλωματικό ώστε να μην προκαλεί τους δυτικούς.

Σχετικά άρθρα