Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λεπέν: Oι Γάλλοι σε δύο χρόνια θα έχουν φράγκα στις τσέπες τους αντί για ευρώ

Λεπέν: Oι Γάλλοι σε δύο χρόνια θα έχουν φράγκα στις τσέπες τους αντί για ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γαλλία, Εθνικό Μέτωπο, Εκλογές, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαρίν Λεπέν, Τράπεζες,

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής capital controls κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι απίθανο να χρειαστούν.

Ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή εθνικού νομίσματος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και χαρακτήρισε χτύπημα στη γαλλική οικονομία την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. “Οι Γάλλοι σε δύο χρόνια από σήμερα «θα έχουν φράγκα στις τσέπες τους» αντί για ευρώ.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, επισημαίνει ότι, οι συζητήσεις με την ΕΕ θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκλογή της, θα έχουν διάρκεια 6-8 μηνών και θα ακολουθηθούν χρονικά από το δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θέλει να αντικαταστήσει το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ με ένα άλλο, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το εθνικό νόμισμα, τύπου ECU που προηγήθηκε του ευρώ.

«Ο στόχος είναι να μετατραπεί το «ενιαίο νόμισμα» του ευρώ σε «κοινό νόμισμα» του ευρώ, που θα επιστρέψει στον πρόγονο του ευρώ, το ECU, το οποίο ήταν μια λογιστική μονάδα που δεν απαγόρευσε σε καμία χώρα να έχει το δικό της νόμισμα», είπε η Λεπέν.

Τονίζοντας ότι το ευρώ επιβραδύνει τη γαλλική οικονομία, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου είπε ότι ένα νέο εθνικό νόμισμα θα προστατεύσει καλύτερα τις αποταμιεύσεις των Γάλλων.

Επίσης, κατηγόρησε το «σύστημα» ότι θέλει να «τρομάξει» τους ψηφοφόρους προκειμένου να σκέφτονται διαφορετικά.

«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση», δήλωσε η Λεπέν, όταν ρωτήθηκε εάν οι γαλλικές διαπραγματεύσεις για έξοδο από την ΕΕ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κρίση στις γαλλικές τράπεζες.

Ερωτηθείς αν θα επέβαλε capital controls σε περίπτωση που οι πολίτες «τραβούσαν» τα χρήματά τους από τις τράπεζες, είπε: «Αν υπάρχει μια κρίση στις τράπεζες, θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια τέτοια λύση για λίγες μέρες, αλλά σας λέω πως αυτό δεν θα συμβεί».

Σχετικά άρθρα