Την Τρίτη ξεκίνησαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μερκελ στο Σότσι.Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διεθνή θέματα, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις.
Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πούτιν: «Υποτιθέμενη» ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές
Σε φήμες βασίστηκαν οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η Μόσχα δεν επιθυμεί να παρεμβαίνουν ξένες δυνάμεις στη ρωσική πολιτική, διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια ερώτηση δημοσιογράφου για την υποτιθέμενη ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι η Ρωσία μπορεί να παρέμβει στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου.
«Δεν παρεμβήκαμε ποτέ στην πολιτική ζωή και την πολιτική διαδικασία άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να επεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και την εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ξένες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να παρέμβουν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ακόμη και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στις ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα εγχώριων, αμερικανικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, πρόσθεσε.
Η Μέρκελ «δεν φοβάται» τις ψευδείς πληροφορίες ενόψει των εκλογών
Η καγκελάριος της Γερμανίας, ρωτήθηκε σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και απάντησε ότι η ίδια δεν φοβάται και ότι θα αντιμετωπίσει τις ανακριβείς πληροφορίες αντιπαραθέτοντας γεγονότα.
«Δεν αγχώνομαι, θα αγωνιστώ στις εκλογές με βάση τις πεποιθήσεις μου» είπε η Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα κάθε περίπτωση προβολής λανθασμένων πληροφοριών.
«Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια διεθνής πρόκληση» αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα, κατέληξε η Μέρκελ.
Μια αμερόληπτη έρευνα για τη χρήση χημικών στη Συρία ζητά ο Πούτιν
Η Ρωσία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, από οποιονδήποτε και αν γίνεται, κι επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας γύρω από την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, τόνισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. «Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από μια αμερόληπτη έρευνα», πρόσθεσε.
«Μια λύση για τη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος ηγέτης.
Η Μέρκελ ζήτησε να παύσουν οι διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, όπου έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις συλλήψεων και βασανιστηρίων.
«Μίλησα επίσης (σ.σ. με τον Πούτιν) για αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων« είπε η Μέρκελ .
Όταν πήρε τον λόγο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας.
Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μίνσκ για την Ουκρανία
Παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.
Στο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Andrea Schrinke, αν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα υπερβαίνει τις συμφωνίες του Μισνκ, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, αλλά αυτό που παρατηρείται όπως είπε, είναι ότι βλέπουμε τους αυτονομιστές να προωθούνται όλο και πιο πολύ, να χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές ως νόμισμα το ρούβλι , να εκδίδονται διαβατήρια και να κρατικοποιούνται επιχειρήσεις, οι δύο ηγέτες έδωσαν, ο καθένας την δική του απάντηση.
Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ’ όλες τις πλευρές, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ήταν κατηγορηματική στο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία», παρότι η ίδια διαπίστωσε ότι δεν έχουν υπάρξει σοβαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μισνκ, όπως και ότι ενισχύονται οι αυτονομιστικές τάσεις, λέγοντας ότι επιθυμία της παραμένει να δει την Ουκρανία να έχει πρόσβαση στα σύνορα της.
Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις της αυτές, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν συνίσταται στις συμφωνίες αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ», χωρίς να επιρρίψει ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά. Περιορίστηκε απλά να πει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή, όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε αρχικά ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα πραξικοπήματος που έγινε, ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην αντολική Ουκρανία , είπε ότι τα εδάφη αυτά κανείς δεν τα παίρνει, αλλά το Κίεβο είναι εκείνο που τα απέκλεισε, το ρούβλι δεν το εισήγαγε κανείς στις περιοχές αυτές αλλά το Κίεβο είναι που απέσυρε το νόμισμα του, την γκρίβνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές άλλα νομίσματα με το ρούβλι να υπερτερεί, ενώ όσον αφορά τις κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων είπε ότι επειδή δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες από την Ουκρανία εισήγαγαν την προσωρινή διαχείριση και γενικά κανείς δεν πήρε τις επιχειρήσεις αυτές.
Και αφού επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα όσα συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας στην κυβέρνηση του Κιέβου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «Συμφωνώ με την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται νέα συμφωνία».
«Σήμερα -συνέχισε αναφερομένος στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ – επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα να εφαρμοσθούν απ΄όλες τις πλευρές απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνήσαμε ότι μεταξύ των βασικών στόχων μας πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των δυνάμεων και των μέσων που χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να σταματήσουν ολοσχερώς οι ανταλλαγές πυροβολισμών, να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των μη αναγνωρισμένων Δημοκρατιών, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ιδιαίτερο καθεστώς τους και στη βάση αυτή να διεξαχθούν εκλογές«.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την γερμανίδα καγκελάριο όπως και με τα άλλα μέλη της «ομάδας της Νορμανδίας».
Υπενθύμισε ότι η τελευταία συνομιλία στο πλάισιο της ομάδας αυτής έγινε στις 17 Απριλίου και πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, όπως συμφωνήθηκε στις τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία.