Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος βουλευτής προσέφυγε κατά του δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τούρκος βουλευτής προσέφυγε κατά του δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Μούσα Τζαμ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαΐκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στο Ρόιτερς πως υπέβαλε ατομική προσφυγή ανεξάρτητα από εκείνην που αναμένεται να καταθέσει το κόμμα στο ΕΔΑΔ.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, το κυβερνών AKP προχωρεί με την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Στην προσφυγή του, το περιεχόμενο της οποίας είδε το Ρόιτερς, ο Τζαμ αναφέρει πως η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα είχε ως συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι «παράνομο και μη αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης».

Τα αποτελέσματα, που συνάδουν με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν μερικές ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 16 Απριλίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα παρά τις εκκλήσεις του CHP να καθυστερήσει η επίσημη ανακοίνωσή τους έως ότου κριθεί η προσφυγή που είχε καταθέσει. Το YSK και το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψαν ή αρνήθηκαν να εξετάσουν τις προσφυγές του CHP.

Ο Ερντογάν και το στρατόπεδο του «Ναι» έχουν πει πως οι προσφυγές ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και πως μόνο το YSK έχει δικαιοδοσία για το θέμα. Το πακέτο των 18 τροποποιήσεων του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα επίβλεψης των υπουργείων χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου.

Σχετικά άρθρα