Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Κάθριν Άστον, Πραξικόπημα, Ταϊλάνδη, Φούμιο Κισίντα, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Φρανσουά Ολάντ,

Ο στρατιωτικός νόμος επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια της Ταϊλάνδης μετά την αναστολή του Συντάγματος από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Απαγορεύθηκε η συνάθροιση περισσότερων από πέντε, η μετάδοση ειδήσεων ή υλικού που ο στρατός δεν εγκρίνει, ενώ κηρύχθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επιπλέον, ο στρατός της Ταϊλάνδης απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα σε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές με στόχο την «διαφύλαξη της ειρήνης και διευθέτηση της κρίσης».

Εν τω μεταξύ, η πρώην πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα έφθασε στη συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία, όπου εκλήθη να παρουσιασθεί μαζί με 100 πολιτικούς παράγοντες της Ταϊλάνδης. Ανάμεσά τους είναι και ο Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την αποπομπή της από το Συνταγματικό δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας. Έχουν κληθεί επίσης να παρουσιαστούν και οι ηγέτες των πολύμηνων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της Σιναουάτρα.

Διεθνής κατακραυγή

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη προκάλεσε άμεσα διεθνή κατακραυγή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν ότι εξετάζουν την αναθεώρηση της στρατιωτικής βοήθειας προς τον στενότερο σύμμαχο τους στη νοτιοανατολική Ασία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι. «Η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊλάνδης, ειδικά στις σχέσεις μας με τον στρατό της χώρας. Είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης της στρατιωτικής και οποιαδήποτε άλλης βοήθειας, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία», ανέφερε μια ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη. «Ο στρατός πρέπει να δεχτεί και να σεβαστεί» το Σύνταγμα και την διακυβέρνηση από τους πολιτικούς, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Είναι ύψιστης σημασίας η Ταϊλάνδη να επιστρέψει γρήγορα στη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία . Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε τη σημασία της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασαν επίσης το πραξικόπημα. Ο Ολάντ απηύθυνε έκκληση για «άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη και την οργάνωση μιας εκλογικής διαδικασίας», ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συμβούλεψε τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών. Και ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε το πραξικόπημα « λυπηρό» και απηύθυνε έκκληση για «ταχεία αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».

Σχετικά άρθρα