Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς συνδέεται η απαγωγή κι απελευθέρωση των πριγκίπων του Κατάρ με τον πόλεμο στη Συρία

Πώς συνδέεται η απαγωγή κι απελευθέρωση των πριγκίπων του Κατάρ με τον πόλεμο στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αχράρ Αλ Σαμ, Βίντεο, Ιντλίμπ, Ιράκ, Ιράν, Ισλαμιστές, Κατάρ, Λίβανος, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Χεζμπολάχ,

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 26 Καταριανοί που είχαν πιαστεί όμηροι τον Δεκέμβριο του 2015 από ενόπλους στο Ιράκ ενώ είχαν πάει για κυνήγι.

Οι 26 άνδρες, μεταξύ των οποίων και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή αφού κρατήθηκαν επί 16 μήνες.

Οι άνδρες αιχμαλωτίστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 ενώ είχαν πάει για κυνήγι κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Η απελευθέρωσή τους έγινε εφικτή ύστερα από μια από τις πιο σύνθετες και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που έγιναν ποτέ.

Πηγές που είχαν ανάμιξη στη διαπραγμάτευση είπαν στο Associated Press ότι η συμφωνία απελευθέρωσης συνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές-ανταλλαγές πληθυσμού στη Συρία στα έξι χρόνια του πολέμου και πρόσθεσαν ότι η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στα λεωφορεία που μετέφεραν φιλοκυβερνητικούς σιίτες έξω από το Χαλέπι, όπου σκοτώθηκαν 130 άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά.

Στην ίδια “συμφωνία” συμπεριλαμβάνεται και η απελευθέρωση 750 ισλαμιστών “πολιτικών κρατούμενων” από την κυβέρνηση της Συρίας.

Πληροφορίες που μεταδίδουν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το Κατάρ πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα για να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληθυσμών στη Συρία, που είχαν ως αποτέλεσμα και την απελευθέρωση των ομήρων την Παρασκευή.

Οι 26 άνδρες απήχθησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2015 από την κατασκήνωσή τους στην έρημο, στο νότιο Ιράκ, όπου είχαν πάει για κυνήγι με γεράκια.

Είχαν εισέλθει νόμιμα στο Ιράκ για να κυνηγήσουν στην επαρχία Μουθάνα, 370 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται σιίτες παραστρατιωτικοί που συνεργάζονται με το γειτονικό Ιράν.

Από τους 26 που πιάστηκαν όμηροι οι 11 είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Όπως είπε πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, το Κατάρ πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε σιιτικές οργανώσεις, στην Αλ Κάιντα και στην Αχράρ Αλ Σαμ, που ενεπλάκησαν και στην ανταλλαγή των πληθυσμών στη Συρία.

Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Associated Press, οι όμηροι κρατούνταν από Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς της οργάνωσης Καταέμπ Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση από την πλευρά της αρνείται ότι είχε την οποιαδήποτε σχέση με την απαγωγή και καμία άλλη οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Εξαιτίας της απαγωγής, Ιράν, Κατάρ και Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρωθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε σουνιτικές και σιιτικές ένοπλες οργανώσεις. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Κεντρικό ρόλο στην απελευθέρωση των Καταριανών έπαιξε η συμφωνία να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιορκημένοι από την Αλ Κάιντα σιίτες άμαχοι στα χωριά Φούα και Κεφράγια της επαρχίας Ιντλίμπ, και από την άλλη πλευρά να φύγουν οι πολιορκημένοι ισλαμιστές από τις πόλεις Ζαμπαντάνι και Μαντάγια που σφυροκοπούνταν από την κυβέρνηση.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες στη Συρία, οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και τέθηκαν υπό την προστασία του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

Την Παρασκευή τους παρέλαβε ένα ιδιωτικό τζετ του Κατάρ από τη Βαγδάτη και τους γύρισε στο εμιράτο τους.

Ωστόσο, στους “εσωτερικούς” κύκλους έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το “κακό παράδειγμα” του Κατάρ, που πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε τρομοκράτες για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων, πράγμα που σίγουρα άνοιξε την όρεξη και σε άλλους για μελλοντικές απαγωγές.

Σχετικά άρθρα