Περισσότεροι από 300 Ασσύριοι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Γκούτερσλο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους που εξολοθρεύτηκαν από τους Οθωμανούς κι αργότερα από τους Νεότουρκους.
Ως Γενοκτονία των Ασσυρίων αναφέρεται η μαζική σφαγή του Ασσυριακού-Χαλδαϊκού-Συριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο του 1922-1925.
Ο πληθυσμός των Ασσυρίων της άνω Μεσοποταμίας (Τουρ Αμπντίν, Χακάρι, Βαν και Σιίρτ της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκία και της Ούρμια του σημερινού βορειοδυτικού Ιράν) είχε εκτοπιστεί δια της βίας και σφαγιάστηκε από οθωμανικές (τουρκικές) και κουρδικές δυνάμεις μεταξύ 1914 και 1920 κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι Αρμένιοι και οι Έλληνες.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με το συνολικό αριθμό των νεκρών είναι ποικίλες.
Σύγχρονες εκθέσεις εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών στις 250.000.
Ορισμένες πηγές που δεν διαθέτουν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν μέχρι και 750.000 νεκρούς.
Η γενοκτονία των Ασσυρίων πραγματοποιήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την Γενοκτονία των Αρμενίων και την Γενοκτονία των Ελλήνων.
Σε αυτά τα γεγονότα, κοντά στα τρία εκατομμύρια Χριστιανοί της Συριακής, Αρμενικής και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας δολοφονήθηκαν από το καθεστώς των Νεότουρκων.
Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι Ασσύριοι κατήγγειλαν και τη σημερινή Τουρκία, η οποία όπως είπαν βοηθά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ώστε να συνεχίσει τη γενοκτονία των Ασσυρίων που έχουν απομείνει στη Μέση Ανατολή.
Αν και πολλά εκατομμύρια εξισλαμισμένων αραβόφωνων σε Συρία και Ιράκ είναι απόγονοι των Ασσυρίων, οι πληθυσμοί που διατηρούν την ασσυριακή εθνική συνείδηση είναι όσοι παρέμειναν χριστιανοί.
Οι Ασσύριοι που ακολουθούν την προχαλκηδόνια Ορθόδοξη Εκκλησία τους, δηλαδή εκείνη που αποδέχεται μόνο τις αποφάσεις των τριών πρώτων οικουμενικών Συνόδων, ονομάζονται κανονικά Ασσύριοι ενώ όσοι συμπατριώτες τους στράφηκαν στον Πάπα της Ρώμης ονομάστηκαν “Χαλδαίοι” δίχως να έχουν κάποια σχέση με τους αρχαίους Χαλδαίους.