Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι προς Ερντογάν: Είμαστε στρατός του Ιράκ και όχι τρομοκράτες

Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι προς Ερντογάν: Είμαστε στρατός του Ιράκ και όχι τρομοκράτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Ιράν, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι σιιτικές ιρακινές παραστρατιωτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι) απάντησαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τις χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ως “τρομοκρατική οργάνωση”.

Ο Άχμεντ Αλ Ασάντι, εκπρόσωπος της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Σαρκίγια, τόνισε ότι οι πολιτοφυλακές αποτελούν επίσημο στρατό του Ιράκ.

Όπως τόνισε, το 70% των Ιρακινών βουλευτών ψήφισε το νομοσχέδιο που αναγνώρισε την Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι ως μέρος του ιρακινού στρατού.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας με εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σιιτικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας.

Η πραγματική αιτία είναι ότι η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι έχει συμμαχήσει με εκείνες τις κουρδικές δυνάμεις στο βορειοδυτικό Ιράκ που πρόσκεινται στον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι Ιρακινοί πολιτοφύλακες έχουν καταγγείλει στο παρελθόν ότι το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίχτηκε από την Τουρκία και ισχυρίστηκαν ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν συνεργασία μελών της οικογένειας του Τούρκου προέδρου με τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο κλεμμένου πετρελαίου από το Ιράκ.

Η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι δεν είναι μυστικό ότι αρχικά εξοπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από το Ιράν.

Μάλιστα στις πρώτες μάχες που δόθηκαν στο Ιράκ για να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, το 2014, η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι τελούσε υπό τη διοίκηση Ιρανών στρατηγών.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι μονάδες αυτές έχουν ενταχθεί κανονικά στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης ως “τρομοκρατική οργάνωση” άφησε και υπονοούμενα για τον χρηματοδότη τους, δηλαδή το Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μπαχαλώδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, η οποία αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενίοτε ανοίγει λεκτικές κόντρες και με το Ιράν μήπως και συγκινήσει το Ισραήλ και του δώσει σημασία ή για να εμφανιστεί ως “καλός άνθρωπος” στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ.

Βεβαίως μην λησμονούμε και την περίοδο “αγάπης” που πέρασε ο Ερντογάν πριν μερικούς μήνες με τη Ρωσία και το Ιράν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρεις τους θα γίνουν οι “αφέντες” της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέχεια καθύβρισε το Ιράν, ύστερα έριξαν και οι δύο πλευρές τους τόνους και τώρα πάλι επιτέθηκε έμμεσα στο Ιράν αναφερόμενος σε “τρομοκρατικές” σιιτικές οργανώσεις.

Το μόνο βέβαιο με τον Ερντογάν είναι ότι η αστάθεια της συμπεριφοράς του δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη σε κανέναν. Τη μία εμφανίζεται ως φίλος και την άλλη βρίζει και κατηγορεί.

Σχετικά άρθρα