Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτές είναι οι τουρκικές απαιτήσεις στην Κύπρο – Τη θέλουν προτεκτοράτο και συνεκμετάλλευση στα κοιτάσματα

Αυτές είναι οι τουρκικές απαιτήσεις στην Κύπρο – Τη θέλουν προτεκτοράτο και συνεκμετάλλευση στα κοιτάσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Κρίσιμης σημασίας ο Απρίλιος και ο Μάιος για το Κυπριακό σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, το οποίο επισημαίνει την πεποίθηση Ακιντζί ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόθεση μέχρι τον Ιούλιο είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό.

Με αφορμή τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί σήμερα Πέμπτη, το πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που περιμένουν τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη είναι αυτό της διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Ανατολού, η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι “η μειοψηφία δεν μπορεί να ζητά να είναι ίση με την πλειοψηφία” και δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία η οποία για την Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκ των ων ουκ άνευ, ούτε και την πολιτική ισότητα στη ομοσπονδιακή διακυβέρνηση.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σύμφωνα με το Ανατολού, λέει ότι ενόσω δεν γίνεται αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει λύση.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με το Ανατολού, είναι οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες [δηλαδή να μπορούν οι Τούρκοι να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στην Κύπρο και σε βάθος χρόνου να έχουν αποικίσει όλο το νησί].

Ενώ οι Ελληνοκύπριοι δηλώνουν ότι δεν το αποδέχονται αυτό το ζήτημα η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο.

Σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα και την Τουρκία είναι το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, αναφέρει το Ανατολού.

Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν επίσης να υπάρξει πρόοδος και το Εδαφικό.

Το Ανατολού αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα αποδεχόμενη να μειώσει το ποσοστό του 36% που κατέχει τώρα στο 29,2% ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε ποσοστό 28,2%.

Το Ανατολού αναφέρει δήλωση του Ακιντζί ότι σε περίπτωση που υπάρξει λύση όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες.

Επισημαίνει ακόμη δήλωση του Ακιντζί ότι ένα μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της λύσης και ότι οι οι φυσικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή [δηλαδή να μπουν και οι Τούρκοι στο παιχνίδι].

Επισημαίνει ακόμη δήλωση Ακιντζί ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα συμβάλει στην λύση του Κυπριακού [ενώ η Ελλάδα θέλει τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed].

Οι παραπάνω τουρκικές απαιτήσεις ένα πράγμα σημαίνουν. Οι Τούρκοι θέλουν να έχουν συγκυριαρχία στο νησί και συνεκμετάλλευση στους υδρογονάνθρακες, μέχρι να το αποικίσουν με μερικά εκατομμύρια που θα φέρουν από την Ανατολία, μετατρέποντας την Κύπρο αρχικά σε προτεκτοράτο τους και στη συνέχεια, αφού εκδιώξουν τον ελληνικό πληθυσμό, να την κάνουν όλοι δική τους.

Σχετικά άρθρα