Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

80 χλμ νοτιοδυτικά της Πάφου το “Μπαρμπαρός” – Οι Τούρκοι προκαλούν στα κοιτάσματα

80 χλμ νοτιοδυτικά της Πάφου το “Μπαρμπαρός” – Οι Τούρκοι προκαλούν στα κοιτάσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μπαρμπαρός, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Προβοκάρει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Κύπρο την επομένη του δημοψηφίσματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, τη στιγμή που αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια επαναθέρμανσης των δικοινοτικών συνομιλιών, η Τουρκία έστειλε πάλι το ερευνητικό σκάφος της «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, ενώ το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε σειρά δεσμεύσεων περιοχών μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου για στρατιωτικές ασκήσεις.

Χθες, επίσης, έξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν δέκα φορές το FIR Αθηνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε πρόκληση την επανεμφάνιση του «Μπαρμπαρός», περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάφου, για να ποντίσει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, υποβρύχια συσκευή.

Ως γνωστόν, η Κύπρος, μετά τις σημαντικές συμφωνίες που έκλεισε πρόσφατα με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, ξεκινάει μεγάλης έκτασης έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ).

Όπως όλα δείχνουν, στόχος της Άγκυρας και των Κατεχομένων είναι να θέσουν εμπόδια στις έρευνες, ζητώντας παράλληλα την ένταξη του «ενεργειακού» στις δικοινοτικές συνομιλίες.

«Θα δούμε στην πράξη»

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, υπό τα νέα δεδομένα του δημοψηφίσματος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Θα δούμε στην πράξη αν υπάρχει οποιαδήποτε θετική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης της Τουρκίας επί των ευαίσθητων θεμάτων, στις συνομιλίες για το Κυπριακό που επαναρχίζουν την Πέμπτη».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάποια ανησυχία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία καταγράφουμε και αξιολογούμε».

Στα Κατεχόμενα, πάντως, όπου οι Τούρκοι έποικοι ψήφισαν «Όχι», τη στιγμή που ο Μουσταφά Ακιντζί έστελνε «ενωτικό» μήνυμα επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των Κατεχομένων, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, εκινείτο προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι και στο ψευδοκράτος το σύστημα πρέπει να γίνει προεδρικό, καταλήγει το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

Σχετικά άρθρα