Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ένοπλο επεισόδιο” κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά

“Ένοπλο επεισόδιο” κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μαγκντίς, Αρχιεπισκοπή Σινά Φαράν καὶ Ραϊθώ, Αρχιεπίσκοπος Σινά Φαράν και Ραϊθούς Δαμιανός, Γιάννης Αμανατίδης, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών, Χερσόνησος του Σινά, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε «ένοπλο επεισόδιο» που σημειώθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες είναι ασαφείς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το επεισόδιο, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές και για δεύτερο νεκρό, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του μοναστηριού, που έχει γίνει κατ΄επανάληψη στόχος επιθέσεων και σκότωσαν τουλάχιστον έναν αστυνομικό, ενώ τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους τέσσερις.

Όμως, μια διαφορετική εκδοχή για το όλο συμβάν μετέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ΑΠΕ- ΜΠΕ από την Αίγυπτο που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα:

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λοιπόν, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της Αστυνομίας στην περιοχή του μοναστηριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μοναχούς, όπως εξήγησε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο αρχιεπίσκοπος Σινά, μπορεί το όλο θλιβερό περιστατικό να προήλθε από μία κατά λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου από τους άνδρες ασφαλείας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και πιθανόν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Πάντως, όταν μεταδόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το ένοπλο συμβάν από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να επισημάνουν ότι για μία ακόμη φορά μπαίνουν στο στόχαστρο Χριστιανοί- μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών, την Κυριακή των Βαϊων.

Ασφαλείς οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί

Ασφαλείς είναι όλοι οι μοναχοί του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και όλοι οι προσκυνητές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην είσοδο της περιοχής του ελληνορθόδοξου Μοναστηριού, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Ιουστινιάνεια τείχη της πολυαιώνιας Μονής.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά η αιγυπτιακή τηλεόραση, σημειώθηκε ένοπλο επεισόδιο σε αστυνομικό φυλάκιο, στις 8 περίπου το βράδυ (9 ώρα Ελλάδος).

Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία και παρακολουθεί από κοντά τη κατάσταση.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά (ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο.

Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ.

Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή.

Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ο Προφήτης Μωάμεθ έχει δώσει εντολή να μην πειράξει κανείς το μοναστήρι

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον ίδιο τον Προφήτη Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του [διαβάστε το κείμενο εδώ].

Με αυτή ζητά από τους μουσουλμάνους να υπερασπίζονται τους Μοναχούς, να τους αφήνουν αερίσπαστους στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να μην εισπράττουν από αυτούς φόρους.

Σχετικά άρθρα