Σχολιάζοντας οι Financial Times τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα “σουλτανοποίησης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “προειδοποιούν” τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η εξουσιομανία του θα πάει τη χώρα του πίσω.
Χαρακτηρίζοντάς τον ως εμφανώς εξουσιομανή, οι Financial Times γράφουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον βωμό της κυριαρχίας που επίμονα επιδιώκει “θυσίασε την ευκαιρία να επιτευχθεί η συμφιλίωση με το κουρδικό στοιχείο, η οικονομία [της Τουρκίας] δοκιμάζεται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει στοιχείο της καθημερινότητας”.
Ωστόσο, συνεχίζουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τη συνεργασία με την Άγκυρα για να αναχαιτίζονται οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, ενώ οι ΗΠΑ αποδέχονται την Τουρκία ως σημαντικό, αν και αναξιόπιστο, σύμμαχο στη Συρία.
Οι Financial Times συμβουλεύουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “να σκεφτεί την υστεροφημία του”, υπενθυμίζοντάς του ότι “ως πρωθυπουργός, υπήρξε ο άνθρωπος που απάλλαξε την χώρα του από μία περίοδο συγκρούσεων και οικονομικών κρίσεων”.
“Τώρα όμως”, συνεχίζουν οι Financial Times, “θέλοντας να υποτάξει τα πάντα στην επιδίωξή του για εξουσία, κινδυνεύει να γυρίσει πίσω το ρολόι”.
Οι Financial Times φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως το μόνο που πραγματικά νοιάζει τον Ερντογάν από εδώ και πέρα είναι η υστεροφημία του.
Πώς δηλαδή θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος ο πολιτικός άνδρας που ανάστησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα συντρίμμια της και την τοποθέτησε μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων.
Προφανώς και οι “παραινέσεις” των Financial Times για έναν “καλό μάνατζερ” Ερντογάν δεν τον αφορούν.
Το TRIBUNE δεν φημίζεται για τις συμπάθειές του στον Ερντογάν, “τρελό” τον ανεβάζουμε “ημιπαράφρονα” τον κατεβάζουμε, αλλά να του δίνουν “συμβουλές” οι Financial Times για το τι εκείνος θα πράξει σχετικά με την υστεροφημία του είναι εξωφρενικό.
Ο Ερντογάν είναι ένας τύραννος, με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης και τείνει να γίνει δικτάτορας με τη σύγχρονη έννοια.
Αυτόν τον δικτάτορα ή τον ανατρέπεις ή τον αποδέχεσαι όπως είναι. Δεν του δίνεις “συμβουλές” για να γίνει καλύτερος άνθρωπος, όπως κάνουν με γλοιώδες τρόπο οι Financial Times.