Ενώ ο βαθύτατος διχασμός της τουρκικής κοινωνίας, που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προμηνύει τα πλέον διαλυτικά σενάρια για την Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης “κελαηδά” τα γνωστά περί “ομοσπονδιών” και “συνεταιρισμών” στην Κύπρο, ενώ η πραγματικότητα του λέει να κάτσει λίγο ήσυχα διότι το μέλλον του ερντογανικού χαλιφάτου “τρίζει”.
O κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η ομοσπονδία στην Κύπρο δεν θα είναι φιγούρα αλλά ένας συνεταιρισμός.
Ο Ακιντζί αναφερόταν σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού «με δομή δύο μερών, στα όργανα της οποίας πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με τον λόγο και των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, «οι Τουρκοκύπριοι θα είστε μόνο θεατές και φιγούρες».
Στις ομοσπονδίες είπε, «δεν γίνεται να είσαι φιγούρα, είσαι συνέταιρος, έχεις αποτελεσματική συμμετοχή λαμβάνοντας αποφάσεις».
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι τέσσερις συναντήσεις που καθόρισαν να έχουν το επόμενο διάστημα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι σημαντικές και σημείωσε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι πιο ενεργός, αλλά δεν αναμένουν επιδιαιτησία και συμπλήρωση των κενών όπως έγινε την εποχή του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Ακιντζί μίλησε για διαστρέβλωση της αρχής επί της οποίας προβάλλεται η ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων με δηλώσεις τύπου «η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει τις τέσσερις ελευθερίες σαν να έχει γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία».
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να ζητηθεί αυτό. Αυτό που ζητείται δεν είναι όπως αυτό που έχει μεγαλοποιηθεί», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.
Μίλησε δε για προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να καθοδηγήσει λάθος την ΕΕ σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι η ΕΕ σε αυτό το θέμα είχε πιο ρεαλιστική προσέγγιση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Όταν άκουσαν από τον ίδιο τί είναι αυτό που ζητείται, είπε, έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της έννοιας της ίσης αντιμετώπισης «όπως και στην εποχή πριν από μας», αποβλέπει στην ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων που ήρθαν στο νησί από το 1960 μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται για τόσο μεγαλοποιημένο ζήτημα.
Το θέμα αυτό, συνέχισε, έχει αντιμετωπισθεί κατά το ήμισυ εξάλλου, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – ΕΕ και τα υπόλοιπα ζητήματα που μένει να αντιμετωπισθούν ήταν διαχειρίσιμα.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην θέλει να ακούει για χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες, αλλά υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Σημαίνει ότι θα γίνουν γεωτρήσεις ενώ δεν θα υπάρχει συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι και η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές», ανέφερε. Μέχρι τον Ιούλιο, είπε, πρέπει να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις παραμέτρους μιας λύσης.
Δεν θέλουμε εντάσεις, χρειαζόμαστε μια κουλτούρα συνεργασίας, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , προσθέτοντας ότι στο φυσικό πλούτο του φυσικού αερίου δικαιώματα και μερίδιο έχουν και οι δύο κοινότητες, που ωστόσο μπορούν να επωφεληθούν σε κλίμα ειρήνης και λύσης, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας.
Το είπαμε και εισαγωγικά. Ο Ακιντζί δεν έχει καταλάβει την πραγματικότητα. Όταν την “ακούσει” ηχηρά, τότε ίσως να καταλάβει…