Οι Ηνωμένες Πολιτείες τρέφουν ανησυχίες για την «ποιότητα της δημοκρατίας» στην Τουρκία και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με την Άγκυρα για το ζήτημα, διαμήνυσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόουνερ σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν «πολύ στενά» το δημοψήφισμα και ελπίζουν ότι η διαδικασία θα εκτυλιχθεί με τρόπο που «θα εγγυάται και θα ενδυναμώνει» τη δημοκρατία στην Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω σε έκθεση του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, που κάνει λόγο για «περιορισμούς» στην εκστρατεία του «Όχι», σημειώνοντας διπλωματικά ότι οι ΗΠΑ «ποτέ δεν θέλουν να δουν κάθε είδους περιορισμό» στην ελευθερία της έκφρασης.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θεωρούν «δίκαιο» το τουρκικό δημοψήφισμα, ο κ. Τόουνερ δεν είπε λιτά ότι υπάρχουν παρατηρητές επί του πεδίου και η όλη η διαδικασία, μαζί με τις προεκλογικές καμπάνιες, θα αξιολογηθεί στη συνέχεια.
Οι αλλαγές που προτείνει η τουρκική κυβέρνηση αλλάζουν το πολίτευμα της χώρας, μεταφέροντας την εκτελεστική εξουσία στην προεδρία, η οποία επίσης δεν θα χρειάζεται να είναι κομματικά ουδέτερη.
Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι περισσότερες έως τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν το στρατόπεδο του «Ναι» να επικρατεί, αλλά με πολύ μικρή διαφορά, που κατά καιρούς βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.