Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το σχέδιο της Πορτογαλίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2020

Αυτό είναι το σχέδιο της Πορτογαλίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2020
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αντόνιο Κόστα, Κρατικός Προϋπολογισμός, Λισαβόνα, Οικονομική Ανάπτυξη, Πορτογαλία, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, το φιλόδοξο σχέδιό της για την ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό έως το 2020, μετά τη μείωση του ελλείμματος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, πέρυσι, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Με το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την περίοδο 2017-2021 που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, η Λισαβόνα ορίζει ως στόχο το έλλειμμα να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2018, από το αναθεωρημένο 1,5% το 2017.

Ο υπουργός Οικονομιών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί βαθμηδόν στο 109,4% το 2021, από 127,9% φέτος.

«Θα φθάσουμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέσα στο 2020. Η κυβέρνηση έχει κάνει την απαρασάλευτη δέσμευση να θέσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά», δήλωσε ο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι η πτώση του χρέους είναι βιώσιμη.

Το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης, έπειτα από αυτό της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, η οποία ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, εξέπληξε πολλούς αναλυτές μειώνοντας το έλλειμμα πέρυσι κατά το μισό και πλέον, στο 2% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο μείωσής του στο 2,5% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Η μείωση του ελλείμματος καταγράφηκε παρά την ακύρωση ορισμένων από τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελούσαν συνέχεια του διεθνούς προγράμματος στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας (2011-2014).

Ωστόσο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πέρυσι σε πάνω από 130% του ΑΕΠ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε μια χώρα που πρόσφατα χρειάστηκε ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

Ο Σεντένο διαβεβαίωσε πάντως πως το χρέος θα μειώνεται σταθερά στο εξής.

«Αυτές οι δυναμικές του δημόσιου χρέους είναι το αποτέλεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που αναμένουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ξεκινώντας με ένα 2,7% το 2017, ενώ η ονομαστική οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει αυτό που πληρώνουμε ως τόκο για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ», ανέφερε.

Η πορτογαλική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης προς το πάνω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο 1,8% του ΑΕΠ από 1,5%, και προέβλεψε τόνωση της ανάπτυξης στο 2,2% το 2021. Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Πορτογαλίας ήταν 1,4%.

Η Λισαβόνα μείωσε ελαφρά την πρόβλεψή της για το έλλειμμα φέτος, στο 1,5% από 1,6% του ΑΕΠ.

Το πλεόνασμα μετά το τέλος του προγράμματος αυτού, το 2021, αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 0,9% του ΑΕΠ.

Σχετικά άρθρα