Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αν και το χημικό αέριο Σαρίν φέρει “υπογραφή” Ερντογάν ο τζιχαντιστής της Άγκυρας κάνει… υποδείξεις

Αν και το χημικό αέριο Σαρίν φέρει “υπογραφή” Ερντογάν ο τζιχαντιστής της Άγκυρας κάνει… υποδείξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλαμιστές, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χημικά Όπλα,

Το τουρκικό θράσος είναι ανεπανάληπτο. Ενώ έχει καταγγελθεί επισήμως στην ολομέλεια της τουρκικής Βουλής ότι οι τζιχαντιστές προμηθεύονταν τα υλικά για την παρασκευή χημικών όπλων από την Τουρκία, κανείς δεν κάνει τον “κόπο” να ψάξει ποιος εφοδιάζει τους τρομοκράτες με χημικά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπ’ αριθμό ένα ύποπτος, βρίσκεται στο απυρόβλητο και μάλιστα κάνει και υποδείξεις στον Βλάντιμιρ Πούτιν περί του τι είναι έγκλημα πολέμου.

Να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στην ελεγχόμενη από την Αλ Κάιντα πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικης Συρίας στις 4 Απριλίου, συμφώνησαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι Βρετανοί λένε ότι χρησιμοποιήθηκε Σαρίν

Δείγματα τα οποία ελήφθησαν από την καταγγελλόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, ήταν θετικά για τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν, ανακοίνωσε η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο οργανισμό που ελέγχει την απαγόρευση των χημικών όπλων.

«Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από το Χαν Σεϊχούν. Διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσίας που μοιάζει με το σαρίν», ανέφερε η αντιπροσωπεία στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στη Χάγη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Νωρίτερα οι τουρκικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι και οι δικοί τους έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι ο χημικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου ήταν το σαρίν.

Λαβρόφ: Ρώσοι και δυτικοί στην ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση

Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε «αρκετά πειστικά» χθες Μεγάλη Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΧΟ εστάλη στην Τουρκία για να συγκεντρώσει στοιχεία για τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έχει σταλεί στην Τουρκία για να συγκεντρώσει δείγματα στο πλαίσιο της έρευνας για τη χημική επίθεση που εξαπολύθηκε στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, θα συγκεντρώσει βιομετρικά δείγματα και θα πάρει συνεντεύξεις από τους επιζώντες, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων παιδιών, ώθησε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού και διεύρυνε το ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, στενού συμμάχου της Δαμασκού.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ θα καθορίσει αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση αυτή, όμως δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της αναμένονται σε 3 με 4 εβδομάδες.

Το χημικό αέριο Σαρίν φέρει την “υπογραφή” Ερντογάν

Σχετικά με το τι πραγματικά “παίζει” με τα χημικά όπλα στη Συρία διαβάστε τους ακόλουθους συνδέσμους:

1. Από την Τουρκία προμηθεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος χημικό αέριο Σαρίν (2013)

2. «Η Σαουδική Αραβία δίνει χημικά όπλα στην Αλ Κάιντα στη Συρία»

Σχετικά άρθρα